Ставки за гривневими депозитами будуть зростати, за валютними - знижуватися - прогноз ICU — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки за гривневими депозитами будуть зростати, за валютними - знижуватися - прогноз ICU

Кредит&Депозит
1390
Українські банки будуть підвищувати ставки за гривневими депозитами і знижувати за валютними.
Про це сказав фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків під час презентації квартального звіту компанії.
Він зазначив, що, починаючи з квітня, ліквідність банківської системи в гривні (кореспондентські рахунки та депозитні сертифікати) перебуває істотно нижче показників 2018 року. Одна з основних причин зменшення ліквідності – перерахування податкових платежів і дивідендів підприємствами в Казначейство.
За словами Демківа, в результаті зменшення ліквідності банки будуть змушені підвищувати ставки за депозитами: «Будуть діяти ринкові сили. З одного боку, банки не дуже хочуть підвищувати ставки за депозитами, тому що це буде означати для них збільшення вартості ресурсу і зменшення прибутковості. З іншого боку, вони не матимуть іншого варіанту».
Аналітик додав, що ставки за депозитами фізичних осіб у валюті продовжують зниження,оскільки, по-перше, банки бояться кредитувати у валюті, по-друге, попит на такі кредити вкрай низький.
Демків зазначив, що споживче кредитування залишається прибутковим напрямом, який продовжує зростання.
«Обсяги видачі нових кредитів фізичним особам в гривні в квітні показали приріст +36.3% у річному обчисленні, портфель збільшився на 28.5% в річному обчисленні, в тому числі портфель автокредитів – на 33.7%. На жаль, іпотеки все ще немає – обсяги видачі нових кредитів (близько 200 млн грн на місяць) залишаються занадто малими, навіть щоб забезпечити приріст портфеля (-10.1% в річному вирахуванні в гривневому портфелі)», – сказав він.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас