26 грудня 2019, 15:38

Освіта лікарів – ключова умова розвитку імунопрофілактики

Медичні працівники є для батьків найбільш надійним джерелом інформації про вакцинацію. Від того, наскільки лікар вміє допомогти батькам подолати страхи щодо щеплень, залежить їх рішення вакцинувати дитину. В масштабах країни це означає ключову роль медичних працівників в процесі імунопрофілактики.



Зважаючи на це, лікарі потребують постійного поповнення своїх знань щодо імунопрофілактики, проведення щеплень та комунікації з батьками. Таку можливість надає Кафедра дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л.Шупика, що входить до складу педіатричного факультету.

Кафедра дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології має великий досвід викладання основ імунопрофілактики медичним працівникам. Кафедра проводить цикли навчання з імунопрофілактики за сучасними оновленими програмами з урахуванням доказової бази, з використанням дистанційних методів навчання лікарів. Для медичної спільноти проводяться науково-практичні конференції, вакцинальні школи, майстер-класи серед медичної спільноти, щодо принципів проведення імунопрофілактики.

23 грудня 2019 року у м. Києві відбувся круглий стіл "Стратегія розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб". Ініціаторами виступили Бюро ВООЗ в Україні та Об'єднання "Коаліція за вакцинацію".

Надзвичайно радий тому, що до роботи круглого столу приєдналися завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології, віце-президент ГО "Всеукраїнська асоціація дитячої імунології", професор Алла Волоха, доцент кафедри, виконавчий директор ГО "ВАДІ" кандидат медичних наук Юрій Степановський та декан педіатричного факультету НМАПО імені П. Л. Шупика, голова правління Української академії педіатричних спеціальностей професор Марина Маменко.

У своєму виступі професор Алла Волоха звернула увагу на роль лікарів у ставленні населення до вакцинопрофілактики.

"З метою поповнення знань лікарів щодо імунопрофілактики інфекційних хвороб співробітниками кафедри був розроблений навчально-методичний посібник "Імунопрофілактика інфекційних хвороб", виданий 2018 року і перевиданий 2019 року. Майже всі примірники вже блискавично розійшлись серед медичної спільноти. Планується створення он-лайн доступу до електронного варіанту цього посібника для всіх медичних працівників, які потребують інформації про імунопрофілактику. Велика увага в ньому також приділена удосконаленню комунікаційної політики для ефективного проведення імунопрофілактики", – зазначила Алла Волоха.

"Ідея порятунку дитячого життя – це ідея, яка не може мати противників", – зазначила в своєму виступі під час круглого столу професор Марина Маменко. – "Наведу приклад Чорногорії, яка за 5 років підняла рівень охоплення щепленнями з 36% до 96% завдяки потужній інформаційній кампанії з залученням духовних лідерів, відомих людей та лідерів думок". Марина Маменко підкреслила, що, на жаль, серед викладачів медичних вузів та лікарів є противники вакцинації, і з цим явищем треба боротися.

"Всеукраїнська асоціація дитячої імунології активно долучилася до розповсюдження посібників "Імунопрофілактика інфекційних хвороб". Освіта стосується не лише освітян, але медичних працівників. Відмовляють від щеплень іноді і самі лікарі та викладачі, тому треба проводити роботу в цьому напрямку", – продовжив тему Юрій Степановський. Він закликав державу долучитися до соціальної реклами вакцинації, надати квоти, щоб охопити цією інформаційною кампанією широкі верстви населення.

Додам, що одним зі співавторів посібника "Імунопрофілактика інфекційних хвороб" є Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології імені П. Л. Шупика, Голова правління ГО "Батьки за вакцинацію".

Представники педіатричного факультету та кафедри висловили готовність й надалі брати участь у підсиленій інформаційної кампанії серед медичних працівників та населення щодо формування прихильності до проведення вакцинації дорослого та дитячого населення відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Посилення та консолідація зусиль дадуть можливість укорінити тему імунопрофілактики в якості невід'ємної складової здорового способу життя.

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...