Вихованці музичної школи відвідали музей у Рівному

Автор: КЗ "Рівненський обласний краєзнавчий музей" РОР | 12 квітня 2019 19:42 |



В Рівненському краєзнавчому музеї продовжує звучати жива музика. Про діючий експонат музею йшлося раніше в матеріалі «В музеї звучить жива музика» (museum.rv.gov.ua, 22.03.2019). Пізніше викладачі Рівненської дитячої музичної школи № 1 ім. М.В. Лисенка звернулися до науковців музею з проханням провести для їх вихованців екскурсію про культурно-освітнє життя Рівного з кінця ХУІІІ ст. і до  першої половини ХХ-го, звертаючи особливу увагу на музичний напрямок. Такий розділ є представлений на виставці «Старе Рівне»  серед інших, які тут розглядаються.


Науковець музею Лілія Толстуха, яка проводила екскурсію, на початку зазначила, що слухачі побачать, яким чином у приміщенні нинішнього музею перетнулися культурно-освітні шляхи князів Фредерика і Казимира Любомирських – колишніх володарів Рівного, і Георгія Косміаді – вчителя, архітектора, художника, режисера.

Як відомо, князь Фредерик Любомирський (1779-1848) в 1839 році збудував для міста класичну гімназію, будівля якої прикрашає Рівне своїм довершеним архітектурним образом вже 180 років! В цій же гімназії,  як і в інших школах міста, викладав малювання та креслення Георгій Косміаді. Він не лише вчителював, але і розвинув бурхливу культурно-освітню діяльність – організував гуртки різних напрямків, влаштовував виставки, театральні спектаклі. Особливою популярністю у мешканців міста користувалися художні вечори, організатором, режисером та учасником яких він був. В розділі про Г. Косміаді є невелика, пожовкла від часу, на неякісному папері афіша про один із таких вечорів – «Вечір радості» 27 липня 1918 року.


Майбутні музиканти разом з екскурсоводом ознайомилися з програмою концерту, під час якого виконувалися твори всесвітньовідомих композиторів, які інструменти звучали – орган, скрипка, віолончель, рояль. І де ж відбувалися ці вечори? Як зазначено на афіші – «Въ старомъ замке князя Любомирскаго г. Ровно». Ось так і перетнулися шляхи Фредерика Любомирського і Георгія Косміаді, хоча особисто вони не були знайомі, і часова відстань між ними становить 70 років.

На завершення екскурсії юні музиканти зайшди до зали, де стоїть наш діючий експонат – рояль «Беккер» ХІХ століття. Їх зустрів Богдан Іванович Яськів, вчений секретар музею, який має і музичну освіту. Він виконав твір Миколи Лисенка на слова Михайла Старицького «Ніч яка місячна…».

Богдан Іванович згадав ще одного представника князівського роду Любомирських – Казиміра (1813-1871), який з 1860 року став власником Рівного. Він з дитячих літ захоплювався музикою, навчався і в середині ХІХ ст. став талановитим композитором, відомим у музичних колах Європи. Богдан Іванович виконав один із багатьох його творів – романс «Гуслі» (ноти цього твору науковці музею знайшли через Мережу в Варшавській бібліотеці).

 

 

Лілія Толстуха,
с.н.с. РОКМ

       

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень