17:38 12.12.2018

Командир "Бердянська" Мокряк відмовився давати свідчення російським слідчим до звільнення з полону його підлеглих

2 хв читати
Командир "Бердянська" Мокряк відмовився давати свідчення російським слідчим до звільнення з полону його підлеглих

Утримуваний у московському СІЗО "Лефортово" командир малого броньованого артилерійського катера ВМС України "Бердянськ" Роман Мокряк, узятий у полон російськими силовиками під час захоплення суден ВМСУ в районі Керченської протоки 25 листопада, не має наміру давати жодних свідчень до звільнення його екіпажу , повідомив його адвокат Ілля Новіков.

"Командир катера "Бердянськ" Роман Мокряк сьогодні заявив слідству, що вимагає поводження з ним і зі своїм екіпажем як з військовополоненими, і що він не даватиме російській владі жодних свідчень, доки його підлеглі не будуть звільнені", - написав він у своєму Facebook.

При цьому Р.Мокряк наголошує, що "він один відповідає за те, що відбувається на борту, його екіпаж виконував його накази і не може бути притягнутий до жодної відповідальності", зазначив адвокат.

Раніше про те, що він є військовополоненим і відмовляється давати будь-які свідчення російським слідчим, заявив утримуваний в СІЗО "Лефортово" командир групи українських кораблів Денис Гриценко. За словами його адвоката Миколи Полозова, моряк не визнає своєї провини і злочинцем себе не вважає.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Українські судна прямували з Одеси до Маріуполя. Після захоплення буксир і катери відконвоювали до Керчі.

24 українців, захоплених на суднах ВМС ЗСУ, заарештували за рішенням судів Сімферополя і Керчі (анексувати Росією Крим) до 25 січня 2019 року.

Пізніше військовополонених моряків етапували до московського СІЗО "Лефортово", а трьоох поранених під час обстрілу суден російськими силовиками - утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матросская тишина".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА