07:03 06.08.2022

Окупанти, ймовірно, використовують Запорізьку АЕС для розміщення важкого озброєння

2 хв читати
Окупанти, ймовірно, використовують Запорізьку АЕС для розміщення важкого озброєння

У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) пояснили, для чого, ймовірно, російські окупанти використовують територію Запорізької АЕС.

"Зараз російські окупаційні сили використовують найбільшу в Європі АЕС як військову базу для обстрілу українців, знаючи, що ЗСУ не можуть і не стрілятимуть у відповідь, оскільки в такому разі існує велика ймовірність влучити у ядерний реактор або високорадіоактивні відходи на сховищі", - зазначено в повідомленні.

У центрі нагадали, що з 4 березня Запорізька АЕС та місто Енергодар захопили російські війська, перетворивши машинну залу першого енергоблока станції на військовий об'єкт, де розміщуються близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки й вибухівка.

"Увесь арсенал ввезеної важкої техніки з боєкомплектом наразі розміщується з обладнанням, що забезпечує роботу турбогенератора. Військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованої пожежної та іншої техніки до машинної зали першого енергоблоку, чим збільшується ризик пожежі, а гасіння стає вкрай проблематичним", - зазначили у відомстві.

Також наразі станція повністю вийшла з-під контролю Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ).

Крім того, з навколишньої території станції та Енергодара фіксуються постріли з "Градів" у напрямку Нікополя (Дніпропетровська обл.). Унаслідок обстрілів є загиблі та поранені, пошкоджено житлові будинки, промислові підприємства та лікарня.

Також у центрі переконані, що "російські війська використовують ЗАЕС для посилення в Європі страху ймовірності ядерної катастрофи та зменшення бажання західних держав надавати військову підтримку українському контрнаступу".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінагрополітики доопрацьовує низку проєктів щодо впровадження земельної реформи

Стратегія розвитку агросектору до 2030 р. передбачає подальшу цифровізацію галузі

На фронті за день було 85 зіткнень, найгарячіша обстановка зберігається на Покровському напрямку - Генштаб

Війська РФ за добу скинули на територію України 52 УАБи, для ударів задіяли понад 460 БпЛА - Генштаб

Олена Зеленська на зустрічі з Бріжит Макрон: 12 медзакладів Франції стали побратимами українських лікарень

"Енергоатом" на 10 днів раніше вивів із планового ремонту блок АЕС 1000 МВт

Макрон про відправлення інструкторів в Україну: Ми хочемо мати коаліцію, і багато хто з наших партнерів уже дав свою згоду

Макрон: Сподіваюся, ми зможемо домовитися на рівні країн БРІКС про підвалини довгострокового миру в Україні

Франція виділить 200 млн євро підприємствам, які інвестуватимуть у відновлення критичної інфраструктури України - Макрон

Зеленський обговорив із Макроном ситуацію на полі бою і можливість протидії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА