17:32 10.09.2020

Більше ніж 12% українців вважають, що російська мова в Україні повинна мати статус державної на всій території країни - опитування

2 хв читати
Більше ніж 12% українців вважають, що російська мова в Україні повинна мати статус державної на всій території країни - опитування

12,6% опитаних українців вважають, що російська мова в Україні повинна мати статус державної на всій території країни, 17,9% - статус офіційної в окремих регіонах, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соцслужбою Центру Разумкова.

Зокрема, на запитання, який статус повинна мати російська мова в Україні, 66,1% відповіли, що російська мова має вільно використовуватися у приватному житті, але українська мова має залишатися єдиною державною, 17,9% - що російська мова має отримати статус офіційної в окремих регіонах України, 12,6% - що російська мова нарівні з українською повинна мати статус державної на всій території України, а 3,5% - не змогли визначитися з відповіддю.

На запитання, чи порушують в Україні права російськомовних громадян, 10,1% відповіли, що постійно порушують, 26,3% - порушують в окремих випадках, 52,2% - не порушують, а 11,5% не змогли визначитися з відповіддю на запитання.

Крім того, на запитання, якою мовою респонденти переважно розмовляють удома, 36% відповіли, що російською мовою, 60,9% - українською мовою, 1,4% - іншою, а 1,6% не змогли визначитися з відповіддю.

На запитання, якою мовою респонденти переважно розмовляють на роботі/навчанні, 24,1% відповіли, що російською мовою, 57,2% - українською мовою, 16,2% - українською та російською однаково часто, 1,4% - іншою, а 1% не змогли визначитися з відповіддю.

Серед іншого на запитання, яку мову респонденти вважають рідною, 22% відповіли, що російську, 73,4% - українську, 1,7% - іншу, а 2,9% не змогли визначитися з відповіддю на запитання.

Дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соцслужбою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня 2020 року методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що представляє доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силы обороны держат под контролем 70% Волчанска, в городе идут бои – ОСГВ "Хортица"

ДніпроГЕС у критичному стані, над відновленням руху працюють відповідні служби - голова ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранено мирну жительку - поліція

Генштаб ЗСУ: Найвища інтенсивність атак ворога - на Покровському напрямку, ситуація напружена, але контрольована

Зеленський розраховує на прискорення поставок військової допомоги Україні в межах виділеного США пакета підтримки в $61 млрд

У Кропивницькому районі обійшлося без НП після вибухів, що пролунали, - попередні дані

Унаслідок влучання авіабомб на дитячий садок у Мирнограді постраждало п'ятеро людей - поліція

У КРОПИВНИЦЬКОМУ ЧУТИ ВИБУХИ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Харківській області триває ліквідація 9 лісових пожеж на площі понад 3,7 тис. га - ДСНС

Зеленський прибув до Сінгапуру для участі в конференції "Діалог Шангрі-Ла"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА