Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина заявила про операцію проти курдських повстанців на півночі Іраку


Туреччина регулярно проводить військові операції проти угруповання «Робітнича партія Курдистану» та її членів (фото ілюстративне)
Туреччина регулярно проводить військові операції проти угруповання «Робітнича партія Курдистану» та її членів (фото ілюстративне)

Турецькі військові розмістили свої сили в північній частині Іраку для нападу на бази курдських повстанців, повідомило 17 червня Міністерство оборони країни. За даними відомства, спецпризначенців перекинули у район проведення операції повітрям під супроводом військових вертольотів та бойових безпілотників.

Операцію з висадки провели в іракському районі Хафтанін, за декілька кілометрів від турецького кордону.

Транскордонна операція почалася після того, як Туреччина 15 червня завдала повітряних ударів по штаб-квартирі угруповання «Робітничої партії Курдистану» (РПК) в районі Кандиль, а також по базах в Синджарі і Хакурку.

У відповідь Ірак викликав посла Туреччини на знак протесту.

Курди 16 червня повідомили, що іранська артилерія завдала удару по позиціях курдських повстанців у північному Іраку неподалік прикордонного переходу Хаджі Омеран, що могло стати скоординованим з Туреччиною кроком.

Яка саме група курдських повстанців була уражена невідомо, але район удару розташований неподалік штаб-квартири РПК в районі Кандиль і біля місця розташування у горах повстанських загонів.

За останні роки «Робітнича партія Курдистану» привернула на свій бік сотні іранських курдів.

РПК, яка визнана Туреччиною, Сполученими Штатами і Європейським союзом як терористична організація, веде майже чотирирічну війну проти Туреччини з вимогою більших прав для курдів, ця боротьба вже забрала близько 40 000 життів. РПК має збройні і політичні крила в Туреччині, Іраку, Ірані та Сирії, а також сотні тисяч прихильників курдської діаспори є у Європі.

Туреччина регулярно проводить військові операції проти РПК в південно-східній Анатолії і протягом багатьох років здійснила десятки транскордонних операцій проти РПК в Іраку, часто протягом літнього сезону бойових дій. Турецькі військові також провели три операції проти сирійських курдських сил на півночі Сирії.

XS
SM
MD
LG