Доступність посилання

ТОП новини

Віце-спікер сербського парламенту висміює смерть матері загиблих у Сребрениці


Гатіджа Мехмедович
Гатіджа Мехмедович

Гатіджа Мехмедович втратила чоловіка, двох синів та брата в липні 1995 року під час масового вбивства восьми тисяч мусульманських чоловіків та хлопчиків, коли війська боснійських сербів взяли під контроль той анклав на сході Боснії. Вона пізніше очолювала організацію «Матері Сребрениці», яка докладала зусиль для того, щоб винні в масовому вбивстві постали перед законом.

22 липня 65-річна Мехмедович померла в шпиталі в Сараєві після довгої хвороби на рак. Її поховали 25 липня в її рідному селі Бектічі, що неподалік Сребрениці.

Її смерть викликала вияв шани, але не в колах ультра-націоналістів у Сербії та Республіці Сербській у Боснії, що ще раз висвітлило лінії етнічного розмежування, які все ще існують у регіоні, що зазнав конфліктів у 1990-тих роках під час розпаду Югославії.

Віце-спікер сербського парламенту В’єріца Радета у Твіттері 24 липня, як виглядало, насміхалася над її смертю, що викликало обурення не лише в Боснії, але й у самій Сербії.

«Я щойно прочитала, що Гатіджа Мехметович з організації «Ділові жінки Сребрениці» (так у тексті – ред.) померла. Цікаво, хто буде її ховати? Її чоловік чи її сини?» – написала Радета, яка представляє Сербську радикальну партію, лідер якої – Воїслав Шешель – засуджений за військові злочини.

Цей допис у Твіттері потім був анульований.

Сербська радикальна партія давно заперечує масове вбивство у Сребрениці, яке вважається найгучнішим убивством у Європі від часів Другої світової війни.

Міжнародний трибунал ООН для колишньої Югославії засудив лідера боснійських сербів Радована Караджича та його військового ватажка Ратко Младіча за злочини у Сребрениці та інші злочини, скоєні під час війни в Боснії у 1992-95 роках.

Організація «Матері Сребрениці» боролась за те, щоб винні у масових убивствах постали перед законом. Те, що Мехметович була керівником організації, зробило її мішенню для постійних нападок з боку сербських ультра-націоналістів.

Гатіджа Мехмедович молиться біля могил двох її синів та чоловіка поблизу Сребрениці (Листопад 2017 року).
Гатіджа Мехмедович молиться біля могил двох її синів та чоловіка поблизу Сребрениці (Листопад 2017 року).

Після війни Мехметович жила в передмісті Сараєва перед тим, як повернутися до своєї рідної домівки в Бектічі у 2002 році. Її дім став своєрідним меморіалом пам’яті про жертви геноциду в Сребрениці.

Того ж року вона заснувала організацію «Матері Сребрениці», яка також збирала кошти для тих біженців, які хотіли повернутись до Сребрениці.

Американська акторка Анжеліна Джолі, яка зустрілась з Мехмедович під час відвідин Сребрениці чотири роки тому, хвалила її за «чесне життя» і цю заяву розмістила телекомпанія CNN на своєму сайті.

У Боснії твіт Радети викликав хвилю закликів до припинення співпраці з Сербією.

«Я прошу вас, депутат від Подрініє, Сребрениця, припинити будь-яку співпрацю з парламентом Сербії, допоки хтось не вибачиться за це…», – написав депутат під партії «Незалежний блок» Садік Ахметович у відкритому листі на ім’я голови парламенту та його його заступників, як повідомив телеканал N1.

А лідер «Нашої партії» написав листа до сербського посольства в Боснії, засуджуючи допис у Твіттері Радети.

«…вважаю за потрібне звернутись до вас з цим листом і попросити вас, як дипломатичних представників Сербії у Боснії, публічно дистанціюватися від позиції заступниці голови вашої Національної асамблеї«, – написав лідер «Нашої партії» Предраґ Койович.

У Сербії політики й представники громадськості засудили Радету.

Майя Гойкович, голова сербського парламенту, розкритикувала Радету за допис у Твіттері.

Інші також долучились до засудження.

«Комітет за права людини має засудити, й інші комітети також мають вдатися до дій», – сказала в інтерв’ю Балканській редакції Радіо Вільна Європа Майя Віденович, заступник голови Комітету за права людини.

Інша сербська неурядова організація повідомила, що вдасться до правових дій проти Радети.

«Белградський Центр за права людини подасть кримінальну скаргу до Генеральної прокуратури. Злочинні дії, які ми перерахуємо, включатимуть розпалювання етнічної, расової та релігійної ненависті, а також расову та інші види дискримінації», – сказав голова Центру Душан Покусевські.

А засновник і президент Гельсінського комітету захисту прав людини у Сербії Соня Бісерко каже, що допис у Твіттері Радети відображає настрій, поширений у Сербії.

«Вона (Радета) має підтримку правлячої еліти, і кілька разів її прикривав голова парламенту, коли за неї брався Гаагський трибунал, бо вона є однією з тих, хто має відповісти, чому вона – разом з іншими – чинила тиск на свідків, які перетворили суд над Шешелем на фарс», – сказала Бісерко.

Радета, а також Петар Йодіч та Йово Остойіч, були визнані Трибуналом ООН у грудні 2014 року винними за, як виглядало, намагання вплинути на свідків під час суду над Шешелем.

Згідно з вироками, три представники партії Шешеля погрожували двом свідкам, які були під захистом, шантажували їх і пропонували хабарі у розмірі 500 євро (585 доларів) з тим, щоб ті не давали свідчення в суді.

(Над матеріалом працювали Tony Weselowsky та журналісти Балканської редакції Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG