Доступність посилання

ТОП новини

У Києві з’являться проспект Любомира Гузара і вулиця Олекси Тихого


Київська міська рада перейменувала проспект Космонавта Комарова на проспект Любомира Гузара
Київська міська рада перейменувала проспект Космонавта Комарова на проспект Любомира Гузара

Київська міська рада 14 листопада перейменувала проспект Космонавта Комарова в Києві на проспект кардинала Української греко-католицької церкви, колишнього голови УГКЦ Любомира Гузара, повідомляє пресслужба ради.

«Уже кілька десятків років Блаженніший Любомир Гузар залишається моральним авторитетом для цілого покоління українців. І бажання вшанувати його пам’ять шляхом перейменування вулиці на його честь, знайшло підтримку киян під час громадських слухань. До голосування долучилися 1091 осіб. З них 85% підтримали ідею. Перейменування проспекту Космонавта Комарова на честь архієпископа Любомира Гузара підтримало і духовенство УГКЦ та керівництво греко-католицької церкви», – заявив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів.

Одна з ініціаторів відповідного перейменування, депутат Київради Олеся Пинзеник заявила, що перейменування проспекту Комарова «спрямоване в першу чергу на вшанування видатної особистості, а не на реалізацію державної політики в сфері декомунізації».

Любомир Гузар помер 31 травня 2017 року на 85-у році життя після важкої хвороби. 26 січня 2001 року Любомир Гузар був обраний головою УГКЦ і мешкав у митрополичих палатах у Львові. У 2005 році він заявив про те, що переносить резиденцію голови церкви зі Львова до Києва. У 2009 році, через погіршення стану здоров’я, він попросив у папи Римського про зречення з престолу. У 2011 папа Бенедикт XVI задовольнив прохання. Пізніше Любомир Гузар передав керування церквою Святославові Шевчуку.

Гузар був не лише провідником греко-католиків України і світу, а й видатним громадським діячем і філософом, був одним з ініціаторів групи «Першого грудня».

Крім того, 14 листопада на засіданні Київської міської ради депутати перейменували вулицю Виборзьку у Солом’янському районі. Тепер вона носитиме ім’я українського дисидента, мовознавця і педагога Олекси Тихого.

Як повідомляє пресслужба міської ради, громадські слухання щодо перейменування проходили з 15 травня по 15 липня 2018 року. До голосування долучилися 1037 осіб. Більшість із них – 84% – підтримали ідею.

Олекса Тихий – український дисидент, правозахисник, мовознавець і педагог, виступав на захист української мови, член-засновник Української Гельсінської групи, киянин. Помер в ув’язненні, перепохований на Байковому кладовищі. У 2016 році Український інститут національної пам’яті в рамках відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні вніс ім’я Олекси Тихого до проекту «Незламні» для відзначення на державному рівні 15 видатних осіб, що пройшли через страшні 1932-1933 роки і змогли реалізувати себе.

Читайте ще:

«Хто нападає, хто є агресором, той бере на себе великий гріх» – кардинал Любомир Гузар за рік до смерті​

«Допоможіть біженцям, і вони будуть апостолами єдності України» – Любомир Гузар

Олекса Тихий. Як донецький вчитель рятував Донбас від русифікації​

XS
SM
MD
LG