У Вінницькому музеї відкрили виставку про його працівників за 100 років

27 квітня 2018 12:18 |



Вінницький обласний краєзнавчий музей у 2018 р. святкує 100-літній ювілей. Історія закладу, як і доля його працівників, була складною, а інколи – трагічною. Часті зміни приміщень, де розміщувалась колекція, репресовані працівники, розграбовані фонди у часи нацистської окупації, кон’юнктурні перешкоди, – усі ці обставини стояли на заваді повноцінного функціонування музею. Однак, попри труднощі, заклад плідно працював, оберігаючи та популяризуючи історико-культурну спадщину краю.


І відбулось це завдяки відданості працівників музею своїй справі, їхній надзвичайній працездатності та високому професіоналізму. Вагомий досвід і життєва мудрість передаються у великій музейній родині від покоління до покоління, де пам’ятають і цінують кожного.

26 квітня розпочала роботу виставка «Історія музею в персоналіях», присвячена до 100-річчя закладу. Виставка є своєрідним спомином про тих музейних працівників, хто своєї працею і талантом щоденно створював історію закладу. Сучасники з великою шаною згадують працівників минулого, які збирали крихта до крихти музейну колекцію, що нині становить понад 113 тис. музейних предметів, створювали експозицію, організовували виставки, проводили екскурсії та заходи, досліджували минувшину краю і створювали на основі своїх краєзнавчих знахідок змістовні наукові видання. Важливою і необхідною була робота кожного: від працівників технічної служби, які забезпечували злагоджене функціонування і затишок у музеї, до директорів установи, котрі мудро скеровували діяльність закладу.



Нині працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею бережуть і достойно презентують історико-мистецькі пам’ятки Вінниччини, примножують музейну колекцію, здійснюють виставкову, експозиційну і науково-освітню діяльність, діляться досвідом з колегами та переймають інноваційні тенденції. Заклад є авторитетним краєзнавчим осередком Вінниччини, його працівники – вдумливі науковці і наполегливі дослідники – автори численних наукових праць і краєзнавчих розвідок. Музей був і залишається потужною краєзнавчою школою для науковців, що продовжують свою діяльність у науковій та викладацькій сферах провідних вищих навчальних закладів та інших установах країни і зарубіжжя.

Виставка «Історія музею в персоналіях» створена за матеріалами музейної збірки, Вінницького обласного художнього музею, приватних колекцій. Світлини і документи, нагороди і цінні подарунки, твори мистецтва, особисті речі розповідають про багатьох працівників музею. На виставці будуть представлені комплекси: М. Кондратенка, М. Славського, І. Зайця, Л. Кароєвої, І. Дорош, Н. Майданюк та інших.

Виставка працюватиме і даруватиме спогади про працівників Вінницького обласного краєзнавчого музею до 27 травня 2018 р.

Джерело: Вінницький обласний краєзнавчий музей

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень