Доступність посилання

ТОП новини

Мамонта льодовикового періоду відреставрували у Львові


Мамонт із колекції Львівського природничого музею імені Дідушицького
Мамонт із колекції Львівського природничого музею імені Дідушицького

Мамонта льодовикового періоду готуються показати відвідувачам Львівському природничого музею імені Дідушицького. Кістки доісторичної тварини, що останні 20 років зберігалися у ящику, зміцнили і закріпили металевим каркасом. Разом з мамонтом відвідувачі побачать волохатого носорога.

Востаннє мамонта у Львові експонували у 1995 році. Відтоді музей імені Дідушицького був зачинений на ремонт. І ось, готуючи експозицію «Льодовиковий період» до відкриття, науковці витягли з ящика кістки доісторичного мамонта і взялися їх реставрувати.

«Усі кістки були почищені, бо 100 років експонувався мамонт і був запилений. Ми покрили всі кістки антигрибковими розчинами і заповнили спеціальними смолами, щоб їх укріпити. Майже всі кістки охопили металевим каркасом, що дозволить експонату стояти не одну сотню літ і не потребувати особливого догляду», – розповідає Радіо Свобода науковий співробітник природничого музею Андрій Бокотей.

Мамонт після реставрації. Львівський природничий музей
Мамонт після реставрації. Львівський природничий музей
Мамонту було десь приблизно 8–10 років, і десь 24 тисячі років тому тварина загинула

Вчені зробили рентгенівські знімки кісток, щоб дізнатися напевне, де справжня кістка, а де її імітація з гіпсу. Вочевидь, щоб відвідувачі музею могли краще уявити розміри та форму мамонта, віднайдені рештки «подоповнювали» гіпсовими деталями. Як виявилося, найбільше їх у кістках черепа.

Мамонту було десь приблизно 8–10 років, і десь 24 тисячі років тому тварина загинула, кажуть учені.

Такий мамонт – один в Україні

Однак, раніше відвідувачам все одно важко було оцінити розміри тварини, оскільки мамонт експонувався нижче рівня, з якого його оглядали.

Тепер вже експонат розташували в окремій великій залі, використавши при цьому сучасні засоби. Зокрема, зробили спеціальний ергономічний каркас, що створює ілюзію легкості тварини і експозиція виглядає ефектніше.

Науковці трудилися над реставрацією та готували експозицію понад півроку. Роботи було багато, адже понад 110 років кістки ніхто не відновлював, а останні 20 років вони просто лежали у ящику.

Для широт України така знахідка – велика рідкість. А у 1907 році це було сенсацією на весь світ

Науковці наголошують, що мамонт з Львівського природничого музею – єдиний в Україні такий експонат, що зберігся з м’якими тканинами. Таких мамонтів знаходять у північній мерзлоті, але для широт України така знахідка – велика рідкість. А у 1907 році це було сенсацією на весь світ, про яку писала світова преса.

Знайшли у Старунській шахті і не віддали до Кракова

Мамонта знайшли робітники у шахті в селі Старуня Богородчанського району (Івано-Франківська область). Працівники наштовхнулись на тварину під час розробки озокеритної копальні на глибині 12,5 метрів. Спершу люди подумали, що у шахту впав віл. Витягнули тушу, шкіру розібрали для пошиття постолів (українське шкіряне взуття – ред.), а великі кістки подробили, бо вони заважали робітникам просуватися у глибину копальні.

Однак знайшовся інженер, який побачив, що кістки віднайденої тварини надто великі, і повідомив керівництво шахти, а ті, в свою чергу, дали знати про знахідку старості села. Староста ж поінформував графа Володимира Дідушицького – науковця, засновника і мецената Природничого музею у Львові, а також Краківську академію наук.

Це врятувало знахідку від повного знищення.

Знайшли не просто скелет, а унікальну тварину з м’якими тканинами
Андрій Бокотей

«Буквально через кілька днів на місце знахідки прибули науковці зі Львова і Кракова, які з’ясували, що це кістки мамонта, і зупинили роботи в шахті. Вони заставили перебрати всі обвали, поскладати все у спеціальному приміщенні і встановили охорону жандармів. Адже у Передкарпатті знайшли не просто скелет, а їх часто знаходять, чи окремі кістки, а унікальну тварину з м’якими тканинами – зі шкірою, м’язами, сухожиллями, внутрішніми органами. Це унікальне явище у світовому масштабі», – розповідає Адрій Бокотей.

І от тоді постала дилема, де саме має зберігатися унікальна знахідка – у Львові чи Кракові. Поки краківські науковці залагоджували справу через уряд і парламент, галицькі колеги їх обійшли: вони запросили власника шахти у Природничий музей, і через короткий термін мамонт був перевезений до Львова. А шкіру, яку робітники розібрали на власні потреби, через суд змусили повернути і долучили до колекції.

Шкіра мамонта, знайденого у 1907 році у Старуні на Прикарпатті
Шкіра мамонта, знайденого у 1907 році у Старуні на Прикарпатті

Відтоді тварина експонувалась у Львівському музеї. Цей музей граф Володимир Дідушицький відкрив у 1870 році. Для цього він придбав окрему будівлю, яку згодом, разом з великою колекцією, він подарував місту.

«Льодовиковий період» готується до відкриття

Сьогодні Природничий музей намагаються перетворити у динамічний простір, тобто «живий музей». Але відкрито лише частину експозиції, бо бракує фінансування.

Андрій Бокотей розповідає, що в експозиції буде ще волохатий носоріг, якого знайшли у тій самій шахті.

Волохатий носоріг з колекції Львівського природничого музею
Волохатий носоріг з колекції Львівського природничого музею

«Коли у 1907 році мамонта перевезли у Львів, то продовжили роботу у шахті і натрапили ще й на волохатого носорога. Цей вид вимер понад 10 тисяч років тому. Таких експонатів у світі на сьогодні є два – у Львові і Кракові. Краківські науковці викопали свій експонат носорога у селі Старуня вже після галичан – у 1929 році», – розповідає співробітник музею.

Відреставрованих доісторичних мамонта і носорога відвідувачі зможуть побачити до кінця цього року, коли повністю буде завершена експозиція під назвою «Льодовиковий період».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG