ua en ru

Франція опублікувала доповідь про розробку хімічної зброї в Сирії

Франція опублікувала доповідь про розробку хімічної зброї в Сирії Фото: хімзброя, ілюстративне зображення (geopolintelligence.com)

Сирія зберегла таємну програму виробництва хімічної зброї з 2013 року

Міністерство оборони Франції на своєму сайті опублікувало доповідь про розробку хімічної зброї зброю в Сирії. Документ датований 14 квітня 2018 року і складений на основі відкритої інформації розсекречених даних французьких спецслужб.

У доповіді говориться, що Сирія зберегла таємну програму виробництва хімічної зброї з 2013 року.

Розробка хімічної зброї в Сирії

Виробництво отруйних речовин в Сирії, згідно з даними неурядових організацій і ЦРУ, почалося в 1970-1980 роках за участю французьких організацій і фахівців.

Положення про знищення хімічної зброї в Сирії було прийнято після того, як 16 вересня 2013 року була опублікована доповідь експертів ООН про застосування хімічної зброї 21 серпня 2013 року в Гуті (передмісті Дамаска).

28 вересня 2013 року одноголосно була прийнята Резолюція Ради Безпеки ООН 2118 про знищення хімічної зброї в Сирії. Початковий термін вивезення був визначений як 31 грудня 2013 року. Термін вивезення менш небезпечних хімічних речовин був призначений на 4 лютого. Фактично ці строки не були дотримані.

14 жовтня 2013 року Сирія приєдналася до Конвенції про заборону хімічної зброї, що забороняє виробництво, накопичення і застосування хімічної зброї.

В жовтні 2013 року під контролем експертів ООН і Організації по забороні хімічної зброї почалося знищення сирійської хімічної зброї.

В лютому 2014 року влада Сирії надали Організації по забороні хімічної зброї план, згідно з яким вивезення всіх отруйних речовин з території країни повинен був закінчитися 27 квітня 2014 року.

У квітні 2014 року глава спільної місії ООН і Організації по забороні хімічної зброї Зігрід Кааг заявляла про те, що 92,5% сирійської хімзброї знищено або вивезено. Про вивезення останньої партії повідомили 23 червня 2014 року.

4 січня 2016 року у своїй доповіді Організація по забороні хімічної зброї заявила, що всі хімікати, вивезені з Сирії в 2014 році, знищені. Разом з тим повідомлялося, що організація не може отримати доступ до деяких колишніх об'єктів виробництва сирійської хімічної зброї.

У грудні 2016 року влада Сирії повідомляли про передачу Організації по забороні хімічної зброї свідоцтв про застосування хімічної зброї бойовиками.