08:31 21.05.2019

Президент Угорщини назвав обнадійливими переговори із Зеленським

2 хв читати
Президент Угорщини назвав обнадійливими переговори із Зеленським

Президент Угорщини Янош Адер назвав обнадійливими перші переговори з новим президентом України Володимиром Зеленським, які сторони провели 20 травня після інавгурації новообраного українського глави держави, повідомило Радіо Свобода.

За інформацією видання, Адер запропонував Зеленському якомога швидше створити спільну комісію, учасники якої "в спокійній обстановці зможуть обговорювати всі спірні питання і їх рішення".

За словами угорського президента, його український колега схвально сприйняв цю пропозицію.

"Ми зацікавлені в побудові таких упорядкованих і спокійних відносин, які у нас склалися з іншими нашими сусідами. Адже Україна є найбільшою за чисельністю населення сусідньою державою. Ми готові до цього. Водночас я дав зрозуміти, що закарпатські угорці просять не більше ніж дотримуватися закріплених в Конституції і взятих на себе в міжнародних угодах зобов'язань", - підкреслив президент Угорщини.

Адер також заявив, що "сьогодні в Україні права угорської меншини більш обмежені, ніж за часів радянської системи". Він додав, що за часів демократії такий стан є "неприпустимим".

Водночас угорський президент назвав сприятливим те, що новий президент України "продемонстрував відкритість і добрі наміри" в питаннях закарпатських угорців, наприклад подвійне громадянство, обговорення стану національної освіти і закону про мову та швидке вирішення спільними зусиллями і доброю волею пов'язаних з цим проблем.

Адер запросив Зеленського відвідати Угорщину, щоб обмінятися думками, зокрема про розвиток контрольно-пропускних пунктів і охорону навколишнього середовища в прикордонній смузі.

Президент Угорщини висловив надію, що такі зустрічі матимуть продовження спочатку на експертному, а потім знову на президентському рівні.

Як повідомлялося, 20 травня Зеленський і Адер на зустрічі в Києві обговорили співпрацю двох країн у продовженні міжнародного тиску на Росію.

Зеленський також зазначив, що сподівається на відновлення підтримки європейської і євроатлантичної інтеграції України з боку Будапешта.

Крім того, президент України наголосив на важливості практичних кроків в економіці, розвитку інфраструктури, соціальної сфери, прикордонному співробітництво, які допомогли б зблизити Україну і Угорщину і показати взаємовигідний реальний результат взаємодії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

90% рятувальників і поліцейських заброньовано

Чиновника КМДА, підозрюваного у вимаганні грошей з перевізників, відсторонено від посади, йому обрано запобіжний захід

Окупанти 14 разів обстріляли Нікопольський район, є жертви та руйнування

Кабмін схвалив залучення ще 30 млн євро від KfW на реконструкцію однієї з підстанцій у Львівській області - Шмигаль

Нідерланди з Данією робитимуть для України БМП і з Німеччиною - Patriot

У Полтавському районі з-під завалів зруйнованого від ворожого удару будинку врятували жінку, вона у важкому стані - ОВА

США зобов'язалися виділити понад $51,2 млрд для військової допомоги Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ

Стратегія розвитку агросектору до 2030 р. передбачає подальшу цифровізацію галузі - заступник міністра

На Київщині ліквідували пожежу на промоб'єкті після ворожої атаки

Україна й НАТО на саміті у Вашингтоні підпишуть угоду про співпрацю у сфері інновацій - помічник генсека ван Веел

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА