12:58 25.04.2019

Рішення РФ про видачу паспортів жителям ОРДЛО порушує територіальну цілісність і суверенітет України

2 хв читати
Рішення РФ про видачу паспортів жителям ОРДЛО порушує територіальну цілісність і суверенітет України

Надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей не лише створює політичну кризу, а й порушує територіальну цілісність і суверенітет України, зазначає заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

У повідомленні на своїй сторінці у Facebook вона нагадала, що є два класичних принципи, за якими кожна держава самостійно визначає коло осіб для можливості наділення громадянством: jus sanguinis (право крові, або походження) і jus soli (право землі, або території).

О.Зеркаль вважає, що президент Росії Володимир Путін у своєму указі застосував принцип землі або території, чим порушив територіальну цілісність і суверенітет України.

"Указ (В.Путіна щодо спрощеного надання громадянства РФ українцям в ОРДЛО - ІФ) порушує один із наріжних принципів міжнародного права - ex injuria jus non oritur - правопорушення не можуть бути основою для прав", - наголосила вона.

Заступник глави МЗС України зазначила, що саме РФ винна в створенні гуманітарної кризи на Донбасі усіма можливими способами, зокрема через фінансування тероризму і безпосередню окупацію, і за жодних обставин РФ не має права надавати українцям російське громадянство в "гуманітарних цілях".

Вона вважає, такий указ В.Путіна грубо порушує принцип непогіршення конфлікту (non-aggravation).

О.Зеркаль також ставить під сумнів "добровільність" механізму отримання громадянства РФ для жителів ОРДЛО, наводячи як приклад ситуацію в Криму. "Громадяни України, які відмовилися від нав'язаного їм громадянства РФ, стали жертвами дискримінації. Ці порушення є предметом судового розгляду в Міжнародному Суді ООН", - пояснила вона.

Крім того, заступник міністра закордонних справ України нагадала, що свого часу нацистська Німеччина активно використовувала практику надання громадянства на окупованих територіях в Європі.

О.Зеркаль переконана, що рано чи пізно Російська Федерація понесе відповідальність як держава за ці та інші неправомірні дії, яким би складним і довгим цей процес не здавався та якою б не була міжнародна політична кон'юнктура.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА