Недріб'язкове питання - магазини не можуть виконати правила округлення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недріб'язкове питання - магазини не можуть виконати правила округлення НБУ

Казна та Політика
1185
Підприємці б’ють на сполох: нацбанківська постанова про округлення сум в чеку, що набула чинності 1 липня разом з «монетною реформою», обернулася для бізнесу колосальною проблемою. Чиновники знайшли в собі сили розтлумачити торговцям лише найпростішу арифметичну процедуру, але абсолютно випустили з уваги тонкощі бухгалтерського обліку. В результаті, впевнені підприємці, «дріб’язкове» питання незабаром обернеться для них солідними штрафами.
Днями Європейська бізнес асоціація (ЄБА) звернулася відразу до трьох держвідомств – НБУ, Мінфіну та ДФС – з проханням підготувати роз’яснення щодо правил округлення і застосування штрафів за їх невиконання.
«Бізнес не виконує норми щодо округлення суми і в будь-який момент може бути підданий штрафам. Ми представляємо компанії, які звикли виконувати закон, адже за касові і податкові порушення передбачені пристойні штрафи», – пояснила UBR.ua виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко.
Фактично, кажуть в асоціації, постанова №25 на сьогоднішній момент створила 4 проблеми для підприємців:
1. Не врегульовано питання реєстрації в накладних правильної суми ПДВ;
2. Виникають складнощі з оформленням повернення товару;
3. Порушення касової дисципліни;
4. Порушення вимог до обліку підакцизних товарів – тютюнових виробів і алкогольних напоїв.
Останній пункт є найважливішим – добре відомо, як ревно перевіряючі органи ставляться до підакцизних товарів.
Акцизні заморочки
Законодавством встановлено максимальні ціни на тютюнові вироби і мінімальні – на алкоголь. У разі округлення суми чека ціна може вийти за рамки граничних цін, що загрожує торговцям солідними штрафами.
«Якщо законно проводити округлення, то кінцева ціна може вийти за рамки акцизних обмежень. Це підстава для штрафу. Навіть якщо встановлювати відразу «круглі» ціни, то ж є ще місцевий 5%-акціз, і копійок не уникнути», – прокоментувала UBR.ua менеджер з питань імпорту та торгівлі алкогольними та тютюновими виробами ЄБА Христина Лініченко.
За порушення акцизної ціни при разовій закупівлі продавець буде оштрафований на суму від 10 тис. грн. І хоча поки випадків застосування санкцій за такі порушення не було, бізнес не сумнівається, що це лише питання часу.
«Ще до введення правил «округлення» був випадок, коли за розбіжність в чеку в 2 копійки на алкоголі при перевірці було накладено штраф», – навела приклад віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.
При цьому експерти зізнаються, що причиною відсутності штрафів є зовсім не доброта податківців. Справа в тому, що підприємці не виконують нацбанківське рішення, і не проводять округлення за чеками в звітності. Адже документ не встановлює ніяких санкцій за недотримання його норм.
Втім, вже сам факт невиконання підприємцем правил округлення є підставою для приходу до нього перевірки. Це стає фактором тиску на бізнес з боку недобросовісних інспекторів. Вони можуть виписати акт, який в майбутньому, якщо його не оскаржити в суді, стане підставою для накладення штрафу.
«Округлення – це дуже небезпечна норма. Так, поки що нікого не оштрафували, але ми добре знаємо підходи податкової і у що це може вилитися. Цю проблему ми хочемо вирішити на початковій стадії», – розповів UBR.ua глава Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.
Взяти і скасувати
Бізнес пропонує два варіанти вирішення проблеми. Причому обидва будуються на діючій практиці “невидачі дрібниці”. Адже ще до набрання небанківською постановою чинності торговці вирішували проблему по-своєму. Одним покупцям недоплачували пару копійок решти, з інших же їх брали понад суму, вказану в чеку. При цьому в самій квитанції ніякого округлення не робилося. Саме цю методику, впевнені підприємці, треба легалізувати, внісши відповідні зміни в нормативку.
Другий варіант – скасувати постанову НБУ зовсім, залишивши питання розрахунку з клієнтами на відкуп самим підприємцям. Втім, цей шлях шлях має важливий недолік – він ніяк не вирішує проблему касової дисципліни. Яка обов’язково буде кульгати в разі довільного округлення копійок.
«З одного боку, є ціни на товар, які пробиті в самому чеку, з іншого, – сума округлення, яка не є знижкою, і виникає проблема з оподаткуванням. Звичайно, по одному чеку це копійки, але якщо зібрати всі квитанції по великих мережах, то з’являться істотні розбіжності х», – зазначила UBR.ua віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас