Безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати: як уряд допоможе бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати: як уряд допоможе бізнесу

Особисті фінанси
4194
Підприємцям нададуть безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати. Про це міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомив в ефірі одного з телеканалів.
Що передбачає програма. Для мікро- і малого бізнесу, які мають кредити в банках пропонується: підприємство, яке має 500 тисяч гривень кредиту в банку, зможе звернутися в банк, і банк підтримає ту програму, яка є в уряді. Уряд компенсує відсоткову ставку до нуля протягом року. Тобто на кредит у 500 тис. грн він отримає економію 100 тис. грн виплат на банк.
Умови програми – збереження робочих місць.
Кредитний портфель мікро- та малого бізнесу становить 174 млрд грн, зазначив він. Для компенсації кредитної ставки по цьому портфелю необхідно 4 млрд грн.
Програма “нові гроші”. «Підприємство потребує грошей на зарплату, оскільки воно не працює, відправлені працівники у відпустку, кафе не працює, швейні підприємства повністю не працюють. Вони виходят іьз фонду заробітної плати на 3 або 6 місяців, який в них був за попередні періоди, і звертаючись в банк, отримують під державні гарантії. Оскільки банки не будуть зараз кредитувати бізнес під будь-які програми, оскільки бізнес стоїть і вони скажуть «а де дохід?». Уряд надасть державну гарантію під такі кредити. І підприємство буде оплачувати 5% на такі кошти», – повідомив Петрашко.
Державна гарантія передбачає, що якщо підприємець відмовляється від погашення кредиту, то його банку сплатить державний бюджет.
Терміни запуску програм. Перша програма може бути запущена за тиждень, друга через два тижні.
Хто фінансуватиме. «Фінансування буде йти від банківського сектору і від Національного банку України», – заявив міністр.

Довідка Finance.ua:

Для ФОПів і бізнесу ввели послаблення на час карантину:
  • з 1 березня по 30 квітня звільнено від сплати ЄСВ всіх ФОПів та тих, хто провадить незалежну професійну діяльність;
  • тимчасово скасовуються штрафи та пеня за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ;
  • скасовується податок на комерційну нерухомість та землю;
  • з 1 березня по 31 травня бізнес звільняється від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства;
  • встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року;
  • на 3 місяці відтерміноване обов’язкове введення РРО (реєстраторів розрахункових операцій) для всіх категорій “спрощенців”;
  • до 1 липня 2020 року подовжено термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;
  • не нараховується та не стягується плата за землю; звільняються від оподаткування об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас