ua en ru

Президент Польщі нагадав в ООН про порушення Будапештського меморандуму

Президент Польщі нагадав в ООН про порушення Будапештського меморандуму Фото: Анджей Дуда (flickr.com/poroshenkopetro)

Також президент Польщі засудив використання хімічної зброї "певними країнами"

Президент Польщі Анджей Дуда під час виступу на форумі Ради Безпеки ООН нагадав країнам-членам про порушення Будапештського меморандуму. Про це повідомляє Польське Радіо.

Під час свого виступу Дуда засудив атаки з використанням хімічної зброї "певними країнами" як помсту проти своїх громадян за кордоном. Він вважає таку діяльність кримінальною й додав, що "злочинців необхідно судити".

Також президент Польщі висловив жаль з приводу погіршення умов міжнародної безпеки в Центрально-Східній Європі та порушенням Будапештського меморандуму.

"Для довіри до міжнародного співтовариства важливим є дотримання зобов'язань і обов'язків, які ми взяли на себе. У цьому контексті, із сумом хотів би згадати про ситуацію в сфері безпеки в нашому регіоні - Центральній та Східній Європі. Лише протягом останніх кількох років ми стали свідками чіткого порушення Будапештського меморандуму, який гарантував територіальну цілісність України в обмін на мирне і добровільне ядерне роззброєння", - заявив Дуда.

Окрім цього він додав, що усі розгортання зброї подвійного значення поблизу "наших кордонів" значною мірою посприяли погіршенню ситуації з безпекою.

Нагадаємо, у Польщі суд зобов'язав прем'єра країни спростувати свої слова. Польський суд дав дві доби на те, щоб Матеуш Маровецький спростував власні слова.