Міжбанк: як пройде останній повноцінний робочий день в 2020 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як пройде останній повноцінний робочий день в 2020

Валюта
745
Останній повноцінний робочий день 2020 року на валютному ринку пройде в два етапи. У першій половині дня буде максимальна активність клієнтів за валютними операціями і перерахуванням, а в другій – на валютному міжбанку в основному вже будуть проводити свої операції лише банки. Їм треба фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою і роботи з власною валютною позицією, а також виходити на баланс на перше число і виконувати нормативи НБУ на звітну дату.
Незважаючи на те, що завтра в першій половині дня банки ще будуть проводити платежі за розрахунками з бюджетом, Держказначейством тощо – у валюті клієнти вже свої звичайні угоди закривати не зможуть, тому поспішатимуть закрити їх сьогоднішньою датою. Все це накладе певний відбиток на загальну статистику торгів. За нашими прогнозами на торгах в середу обсяг операцій буде в межах $130-150 млн при здійсненні до 440-600 угод.
Фактично ключовими мотиваторами для всіх учасників торгів сьогодні будуть три:
1. Завершення звітного періоду. Як ми писали вище – у клієнтів залишається лише сьогоднішній повноцінний день для всіх розрахунків в іноземній валюті та гривні по 2020 року. Але особливо великих угод у валюті вже не буде, позаяк бізнес не залишає подібні операції на останній день і вже провів їх вчора. Сьогодні в основному компанії будуть лише “рихтувати” свої розрахунки на поточний рік з контрагентами по невеликих сумах, а це знову призведе до різноспрямованого руху котирувань протягом дня на невеликих лотах;
2. Розрахунки за вчорашнім аукціоному Мінфіну України з розміщення ОВДП. Було продано облігацій на загальну суму в еквіваленті 23,6 млрд гривень, в тому числі валютних – на $322,85 млн. Сьогодні за ними покупцям треба розрахуватися з Мінфіном, що призведе до значних за обсягами перетоків гривневих і валютних ресурсів і позначиться на поведінці міжбанку протягом дня.
3. Отримання решти сум відшкодувань ПДВ експортерами. Експортери вже отримали великими траншами основну частину коштів від держави і сьогодні Держказначейство теоретично повинно закрити ще суми, що залишилися. Отримана гривня не стимулює експортерів до продажу валютної виручки і це буде єдиний фактор, який працює сьогодні проти нацвалюти. У імпортерів же основні валютні проплати вже по року закриті і ми не прогнозуємо сьогодні значного попиту з їхнього боку на валюту, що зменшує тиск на курс.
Як і всі останні дні цього короткого тижня – курсовий тренд 30 грудня буде повністю залежати від поведінки і завдань великих і середніх гравців.
Якщо не буде великих ситуативних перекосів попиту і пропозиції – Нацбанк постарається на ринок не виходити. Якщо ж подібні перекоси виникнуть – ми побачимо оперативну реакцію регулятора на те, що відбувається, бо цейтнот за часом перед завершенням року не дає можливості ні банкам, ні клієнтам, ні самому НБУ на розкачку при прийнятті рішень.
Курси міжбанку за прогнозом 30 грудня буде в межах: долар – коридор 28,10 – 28,35 гривень, євро – коридор 34,35 – 34,80 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,19 / 28,21
євро – 34,57 / 34,60
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас