07:53 06.01.2020

Макрон, Меркель і Джонсон закликають уникати нагнітання напруженості в Іраку

2 хв читати
Макрон, Меркель і Джонсон закликають уникати нагнітання напруженості в Іраку

Лідери Франції, Великої Британії і ФРН у спільній заяві закликають всі сторони уникати конфлікту в Іраку, повідомили в кабміні ФРН.

"Ми засуджуємо недавні напади на коаліційні війська в Іраку і дуже стурбовані негативною роллю, яку Іран зіграв у регіоні, зокрема, за допомогою корпусу Вартових Ісламської революції і загону "Аль-Кудс" під командуванням генерала Сулеймані", - йдеться в заяві Еммануеля Макрона, Бориса Джонсона і Ангели Меркель.

"Тепер вирішальне значення має припинення (ескалації напруженості - ІФ). Ми закликаємо сторони проявити максимальну стриманість і почуття відповідальності. Спалах насильства в Іраку має бути зупинено", - вважають вони.

"Зокрема, ми закликаємо Іран утриматися від подальшого прояву насильства і підтримки подібних дій. Ми закликаємо Іран припинити всі заходи, які йдуть урозріз із угодою щодо атому (СВПД - ІФ)", - підкреслюється в заяві.

Лідери трьох європейських країн висловили стурбованість тим, що нинішня криза в Іраку здатна "поставити під загрозу багаторічні зусилля по стабілізації ситуації".

"Ми також висловлюємо нашу прихильність продовженню боротьби з ІД. Цьому теж надається пріоритет. Збереження коаліції проти ІД у цьому контексті має важливе значення. Тому ми закликаємо органи державної влади Іраку продовжувати надавати необхідну підтримку коаліції," - зазначається в документі.

"Ми продовжимо діалог з усіма сторонами конфлікту, щоб послабити напруженість у регіоні і гарантувати його стабільність", - підсумували лідери ФРН, Франції і Великої Британії.

В Іраку склалася напружена ситуація після того як раніше в січні США в результаті авіаудару вбили командувача іранським спецпідрозділом "Кудс" Касема Сулеймані. У Тегерані пообіцяли, що не залишать це без відповіді, а також - оголосили, що тепер не мають наміру дотримуватися хоч яких своїх зобов'язань у рамках СВПД.

Іракський парламент, зі свого боку, зажадав від уряду забезпечити виведення з країни іноземних сил з очолюваної США коаліції з боротьби проти ІД.

Президент США Дональд Трамп попередив, що готовий до дій у відповідь, якщо Іран нападе на американських громадян або на американські об'єкти.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна найближчими днями отримає перші снаряди в рамках ініціативи Чехії

Окупанти наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА