Доступність посилання

ТОП новини

Добровільно-примусова обсервація. Повернення українців із Катару призвело до скандалу


Евакуйована із Дохи на території готелю «Козацький», 30 березня 2020 року
Евакуйована із Дохи на території готелю «Козацький», 30 березня 2020 року

У ніч на 30 березня в аеропорту Бориспіль приземлилися два евакуаційні літаки із Дохи, що у Катарі. Рейси здійснювала українська авіакомпанія SkyUp Airlines, а більшість пасажирів – українці, які поверталися додому із Балі. Попри те, що літаки в аеропорту були вже о 2-й ночі, покинути їх відразу, як сподівалася більшість пасажирів, не вийшло. І причиною цьому стала затверджена напередодні ввечері постанова Кабінету міністрів про обов'язкову обсервацію тих, хто повертається з-за кордону.

Обов'язкова обсервація – це не самоізоляція у власних домівках, а перебування усіх осіб, що повернулися з однієї країни в одному місці. На кшталт ситуації, що була наприкінці лютого у Нових Санжарах, коли до України повернулися громадяни, які перебували в Китаї, і яких ізолювали у медичному центрі на Полтавщині. З того моменту до обов'язкової обсервації людей майже не залучали, а з усіх, хто повертався евакуаційними рейсами чи перетинав кордон самостійно, брали обіцянку – самоізолюватися. З того моменту до України, за даними МЗС, повернулися близько 145 тисяч людей.

Тож пасажири рейсу із Катару стали першими, до яких мали застосувати нові правила і відправити на обов'язкову обсервацію, після ухваленої Кабміном постанови увечері 29 березня.

Утім, як повідомляють самі пасажири евакуаційних рейсів, вони нічого не знали про обов'язкову обсервацію і вперше почули про неї вже у Досі.

«Виліт мав відбутися о 18-й. Однак нас протримали в літаку ще три години, змушуючи підписати папірець про добровільну обсервацію або безкоштовно в готелі «Козацький», або за гроші в інших готелях, при цьому суми вказані в євро. Після того, як зрозуміли, що не всі будуть підписувати цей папірець, попросили написати, що ми з ним ознайомилися» – написав на своїй сторінці у фейсбуці один із пасажирів рейсу із Дохи Віталій Заєць.

Про те, що вперше про обсервацію пасажири дізналися, перебуваючи вже в Катарі, а не на Балі, розповіла Радіо Свобода ще одна пасажирка Віктора Беседіна.

«Навіть, коли ми реєстрацію в Досі пройшли, то нічого не знали, – каже вона. – Сам літак навіть від'їхав від гейту, ми вже були на старті, щоб злітати, але потім повернулися назад і нам роздали ці папірці».

«По прильоту в Київ зустрічає багато поліції і нацгвардійців, в аеропорт пройти не дають, тільки в автобуси на обсервацію», – написала у фейсбуці ще одна пасажирка спецрейсу Вікторія Андрушко.

Ті пасажири, які погодилися на обсервацію, поїхали на автобусах в готелі. Ті ж, які були проти, залишалися в літаках до ранку для з'ясування обставин. Кажуть, головна проблема – брак комунікації.

«По прильоту в Київ ми просили надати представника, який пояснить нам наші права. Ми не проти здати тест. Ми не виступаємо проти ізоляції, але на нормальних, людських умовах. Нас тримали 9 годин в літаку без доступу до їжі та води, з порушенням усіх прав. Ті, хто були з дітьми, то поїхали одразу. Ймовірність підчепити хворобу у таких закладах більше, ніж там, звідки ми приїхали. Якби я знав, то залишився б на Балі», – розповів пасажир Віталій Заєць у коментарі Радіо Свобода.

За словами пасажирів, вони мали вибір між безкоштовним перебуванням у готелі «Козацький», що у центрі Києва, або ж у конгрес-готелі «Пуща», що у Пущі-Водиці, за 169 євро на особу за 14 днів перебування. Хоча згодом міністр Інфраструктури Владислав Криклій заявив, що і перебування у «Пущі» буде за кошт держави. Утім, тим, хто перебуватиме на обсервації, доведеться оплачувати їжу.

Територія готелю «Козацький» під охороною поліції і Нацгвардії
Територія готелю «Козацький» під охороною поліції і Нацгвардії

Пасажирка Вікторія Беседіна одна із тих, хто поїхав на обсервацію до готелю «Козацький». Радіо Свобода вона розповіла, що прибула туди близько 6-ї ранку.

«Тут дуже холодно, а у нас взагалі немає теплих речей із собою, – зауважує вона. – Тобто це звичайний спортивний костюм, в якому ми летіли. Адже ніхто такого не передбачав. Ми одягли на себе все, що було, замоталися в рушники і ковдру, включили кондиціонер на обігрів».

Однак, за словами Вікторії, до вечора в готелі включили опалення. Імовірно, це пов'язано із тим, що готель «перебував 20 днів на карантині і був практично законсервований».

Родич евакуйованих з Балі коментує ситуацію із обсервацією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Близько 13-ї до готелю «Козацький» приїхав для роз'яснень міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Одне з найчастіших запитань, яке ставили міністру евакуйовані українці під час розмови, стосувалося можливості поїхати додому в самоізоляцію замість перебування на обсервації у готелі.

Утім, Криклій зазначив: «Раніше всі підписували зобов'язання про самоізоляцію і порушували його. Інформацію про те, скільки сотень адмінпротоколів щодо порушення самоізоляції було складено, може надати поліція. Це рішення зарекомендувало себе, як не дуже дієве і ефективне, і тому ми ухвалили рішення щодо обсервації. Відповідно з учорашнього дня – ви або прилітаєте і проходите обсервацію, або залишаєтеся на місцях».

Пізніше під час брифінгу для ЗМІ Владислав Криклій сказав: «Самоізоляція, на жаль, погано працює. Люди кажуть що самоізолюються, а я йду по коридору і чую «завтра піду на роботу». Найефективніше, що зараз у світі відбувається – це обов'язкова обсервація. Є країни, які будують спеціальні зони, де розміщують людей. Ми вирішили робити це в більш комфортних умовах і домовилися з готелями. Питання обсервації – це не лише питання особистого дискомфорту, а й питання безпеки близьких і рідних».

Пообіді до готелю «Козацький» прийшли родичі та друзі деяких евакуйованих українців з Дохи. Їм принесли їжу та теплий одяг. Сама ж територія готелю охороняється правоохоронцями, евакуйованих за межі території не випускають.

«Я погоджуюся, що багато людей не дотримуються правильних заходів. Я розумію, що жорсткі заходи – це логічно. Але зробили це чомусь лише з нашим рейсом. До цього люди прилетіли з Нью-Йорка, В'єтнаму. Всіх відпустили. А саме наш рейс опинився тут. При цьому ми всі летіли з Балі, де немає надзвичайного стану, а за статистикою хворих людей не так багато. Деякі прилетіли з тих країн, де вірус більш поширений, де є більша ймовірність, що вони захворіли і є переносниками захворювання. А сидимо тут ми. Якщо б це зробили зі всіма, то це було б чесно і адекватно», – наголосила в розмові з Радіо Свобода Вікторія Беседіна.

  • Зображення 16x9

    Оксана Думська

    Українська журналістка. Родом з маленького містечка на заході України. Закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка. У журналістиці – з 2016 року. У 2020-му долучилася до команди телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») як ведуча програми «Утро». Із липня 2019 року працювала кореспонденткою в київському бюро Радіо Свобода, була ведучою проєкту «Ньюзрум». ​До того працювала у телевиробництві, кореспонденткою та редакторкою на інформаційних телеканалах. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG