Нацбанк хоче зменшити доларизацію банківського сектору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк хоче зменшити доларизацію банківського сектору

Казна та Політика
1986
Банки в Україні працюватимуть за новою Стратегією макропруденційної політики, яка передбачає зниження доларизації банківського сектору і може позначитися на ставках валютних депозитів і кредитів у валюті.
Про це повідомили в Національному банку України після схвалення документа.
Колишня Стратегія макропруденційної політики, оприлюднена в кінці 2018 року, фокусувалася виключно на банківському секторі. Однак з огляду на спліт і розширення повноважень, Нацбанк оновив стратегію, включивши в неї і регулювання небанківських установ, заодно уточнивши і вимоги до банківського сектору. У Нацбанку розповіли, що це сприятиме сталому економічному зростанню.
До ризиків в Нацбанку віднесли доларизацію банківського сектору.
“В Україні баланси банків поки залишаються в значній мірі доларизованими. Це зумовлено двома основними причинами. По-перше, через регулярні сплески інфляції гривня постійно втрачала купівельну спроможність. Тому населення тримає значну частину заощаджень в іноземній валюті. По-друге, щедре зовнішнє фондування банків сприяло стрімкому зростанню валютного кредитного портфеля. В результаті кризи 2014-2016 рр. частки валютних активів і пасивів знизилися через відтік валютних депозитів і міжбанківських кредитів, конвертацію валютного фондування в капітал і значну реструктуризацію валютних кредитів з переведенням в гривню”, – пояснили в НБУ поточну ситуацію.
Там уточнили, що через девальвацію гривні валютна складова в депозитах і валових кредитах досягає понад 40%, що створює системні ризики.
НБУ вже застосовує низку інструментів і механізмів, щоб знизити доларизацію економіки. Наприклад, заборону валютних кредитів для домогосподарств, яку ввели в 2009 році на невизначений термін і скасовувати поки не планують. Також НБУ вже змінив норми резервування, знизивши їх до 0% в гривні і одночасно підвищивши до 10% в іноземних валютах. Крім того, підвищено норму резервування за валютними депозитами.
Однак регулятор розглядає можливість застосування і інших механізмів. Зокрема, мова йде про такі інструменти:
  • норма обов’язкового резервування за короткостроковими зовнішніми запозиченнями;
  • введення додаткових ваг ризику для валютних активів;
  • встановлення жорстких вимог до оцінки кредитного ризику за кредитами в іноземній валюті.
Разом з тим, банки будуть підводити до того, щоб вони тримали велику частину коштів у високоліквідних активах, а клієнтам пропонували вибирати депозити на тривалий термін. НБУ побоюється того, що понад 55% сукупних зобов’язань банків у гривні є коштами на вимогу, що підвищує ризик ліквідності. Тому НБУ може вдаватися до введення більш жорстких вимог до внутрішніх практик управління ліквідністю банків, сказано в документі.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас