Доступність посилання

ТОП новини

Трамп проти Байдена. Вибори у США на тлі пандемії коронавірусу


Кого оберуть американці у листопаді? Нинішнього президента Дональда Трампа чи його суперника Джо Байдена (праворуч на фото)?
Кого оберуть американці у листопаді? Нинішнього президента Дональда Трампа чи його суперника Джо Байдена (праворуч на фото)?

Американські президентські вибори виходять на фінішну пряму. І хоча нинішня пандемія коронавірусу, на тлі якої проходитиме кампанія, внесе багато коректив, головні учасники президентських перегонів вже відомі. Після того, як у середу, 8 квітня, Берні Сандерс зняв свою кандидатуру, опонентом чинного президента Дональда Трампа, який представляє Республіканську партію, буде демократ та колишній віцепрезидент США в адміністрації Барака Обами Джо Байден. Байдену ще потрібно отримати підтримку колег-демократів для того, щоб після партійного з’їзду влітку стати офіційним кандидатом від партії – конкурентів у нього вже не залишилося.​ Як кажуть оглядачі, це буде найдорожча і найбрудніша кампанія в сучасній історії Америки.

«Спільні цінності» проти «розділення»

Обом головним кандидатам за 70, обидва білі, обоє представляють найвищу політичну еліту своїх партій. Та далі вони мають мало, що спільного – вони мають різні погляди на проблеми охорони здоров’я, на зміни клімату, на закордонну політику, на те, яким має бути лідер в час, коли американці розділені, як мало коли у своїй історії. Навіть про те, чи потрібно носити маску в час пандемії, вони не можуть погодитися – президент Дональд Трамп сказав, що не може собі уявити, як він носить маску і зустрічається в ній зі світовими лідерами, а Джо Байден каже, що потрібно слухати фахівців, які сказали, що маска потрібна всім.

Адже і від коронавірусу не застрахованих ніхто, особливо після повідомлень про те, що в палату інтенсивної терапії потрапив прем'єр-міністр Великої Британії, набагато молодший Борис Джонсон. Або ж про те, що близько 150 членів королівської родини в Саудівській Аравії заразилися Covid-19.

На думку оглядачів, головна лінія боротьби у президентських виборах буде про те, чи об'єднається країна в умовах кризи, чи роз'єднання поставить її перед непомірною ціною. Байден виступає за традиційне американське лідерство, що базується на єдності та солідарності, Трампа до влади у 2016 привів підхід, що розділяє американців.

Цінності Джо Байдена відображають цінності більшості американців, тому ми можемо перемогти
Том Перес

«Просто це не буде, ніхто в цьому не сумнівається, – говорить голова Демократичного національного комітету Том Перес в інтерв’ю агентству Associated Press, – але я переконаний, що цінності Джо Байдена відображають цінності більшості американців, тому ми можемо перемогти».

Байден у свої 77 є не лише найстаршим кандидатом від партії в історії, але і найбільш досвідченим політиком, що перебував на обраній посаді у Вашингтоні.

Натомість 73-літній президент Трамп протягом всієї своєї президентської каденції, обтяженої безперервними скандалами, довів, що він вміє вибиратися з будь-яких труднощів та використовувати їх на свою користь. Він має більше грошей для кампанії та державних ресурсів.

Кампанія у час карантину

Карантин, запроваджений у більшості штатів, дозволяє президенту виступати з екрану телевізорів та використовувати для своєї кампанії будь-який виступ, пресконференцію, брифінг, тоді як його опонент не має можливості традиційно подорожувати по країні і виступати перед своїми прихильниками.

Команда Байдена припускає, що його емпатія та досвід є саме те, чого країна нині потребує, але його важко почути з імпровізованої телевізійної студії в підвалі його будинку в штаті Делавер. Кампанія намагається проводити щонайменше одну віртуальну подію щодня, в якій би Байден брав участь, тоді як Трамп дає щоденні брифінги з Білого дому про спалах коронавірусу, які дивляться мільйони людей.

«Радикальні ліві демократи абсолютно з глузду з’їхали, що я роблю щоденні президентські пресконференції. Вони насправді хочуть, щоб я припинив! Раніше вони скаржилися, що я їх недостатньо роблю, тепер вони скаржаться, що я «не маю права їх робити», – написав президент Трамп у мережі «Твіттер».

З іншого боку, брифінги з Білого дому не завжди представляють президента у найкращому для нього світлі. Cхильність Трампа до перебільшених чи й неправдивих тверджень та сумнівних порад озброїла демократів безліччю фактів, які можна використовувати проти нього перед виборами 3 листопада.

Нині пандемія змусила кандидатів не схрестити шпаги в теледебатах, а провести дружню телефонну розмову про те, як боротися з вірусом – «дуже гарну розмову», за словами Трампа. Хоча тут же він зауважив, що Байден мав якісь пропозиції, «але це не означає, що я маю з ними всіма погодитися».

Однак оглядачі не очікують, що ця взаємна ввічливість кандидатів триватиме довго. Трамп звинувачує в нинішній ситуації Китай, Всесвітню організацію охорони здоров’я, адміністрацію Обами, лиш не своє порівняння коронавірусу зі звичайним грипом і зволікання з карантином. Демократи натомість звинувачують Трампа у неспроможності організувати дії федерального уряду на допомогу найбільш враженим штатам.

Представник кампанії Трампа Тім Мерто заявив, що Байдена вважають занадто ліберальним для більшості американців, скомпрометованим справами його сина в Україні та таким, що є у недостатньо фізичній та ментальній формі в його віці. Бред Парскал, керівник кампанії Трампа, вважає, що Трамп «знищить» Байдена, якого президент та його союзники прозвали «Сонним Джо».

Республіканський національний комітет вже зібрав досьє на Байдена, до того ж повідомляється, що партія призначила 10 дослідників для продовження цієї роботи і надіслала сотні запитів у рамках законодавства про свободу інформації та публічних записів для збору додаткової компрометуючої інформації.

Поза сумнівом, говорять оглядачі, і Байден не зможе далі бути таким же стриманим у критиці Трампа, яким він був протягом останнього місяця, – тиск інших демократичних лідерів та політичних донорів є надто великим.

Найгостріші звинувачення на адресу Трампа нині лунають навіть не від Байдена, а від губернатора штату Нью-Йорк Ендрю Куомо, який звинувачує Трампа у неспроможності організувати ресурси країни для допомоги Нью-Йорку, місту і штату, де нині найбільший рівень зараження у світі.

Демократичний національний комітет надсилає твіти та релізи для боротьби зі щоденними брифінгами Трампа. Організація також має дослідницьку групу з близько 30 осіб, які збирають кліпи Трампа та інших посадових осіб адміністрації, щоб використати їх перед виборами наприкінці року.

Група, що підтримує Трампа, America First оголосила про плани витратити 10 мільйонів доларів на атаку проти Байдена в трьох найважливіших штатах на виборчій карті – у Пенсильванії, Мічигані та Вісконсині, де боротьба з коронавірусом лише зараз виходить на перший план.

Оскільки в багатьох частинах країни пік захворюваності очікується лише через кілька тижнів, спалах і пов’язане з цим економічне спустошення відіграватимуть головну роль у формуванні ставлення до виборців та логістиці агітаційних кампаній, вважають оглядачі.

«Всього близько 17 мільйонів людей подали на допомогу через безробіття за останні три тижні. Це безпрецедентно. Економічне спустошення, яке переживають сім'ї по всій країні, не є їхньою виною. Ми повинні вжити надзвичайних заходів, щоб їх захистити», – пише Байден у твіттері.

Оглядачі газети New York Times говорять, що питання боротьби з коронавірусом матиме політичні наслідки, але які саме, ще важко сказати. Підтримку Трампа минулого місяця можна пояснити швидше інстинктом людей до згуртування навколо лідера в період кризи, ніж справжнім схваленням його дій.

Опитування, яке проводив телеканал CNN, показало, що незначна більшість американців якраз не схвалює дії Трампа на початку епідемії.

Також звичайна манера спілкування президента з його особистими атаками може зіграти цього разу проти нього, бо саме в час кризи люди очікують від свого лідера солідарності та єдності.

Люди зголодніли за почуттям спільності та єдності
Давид Аксельрод

«Люди зголодніли за почуттям спільності та єдності», – каже стратег демократів Девід Аксельрод в інтерв’ю нью-йоркській газеті. – Його співробітники щодня записують це йому до сценарію, але він викидає ці поради, береться до телефону і починає твітувати як завжди».

Як очікують співробітники кампанії Байдена, до осені він збере коаліцію з білих робітників, багато з яких втратять роботу на той час, афроамериканців, яких найбільше викошує нинішня пандемія, та навіть декого з однопартійців Трампа, яким не подобається, як він керує країною. Їм Байден запропонує людяність, емпатію, досвід та передбачуваність свого лідерства.

З іншого боку, як наголошує колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті, у цих виборах особа Байдена не така вже і важлива. Вибори у час кризи – це референдум про те, як лідер країни з нею впорався, вважає Крісті. Так було за часу президентства Джорджа Буша старшого, коли він не впорався з економічною кризою у 1992 році, і в часи його сина, який виграв вибори у 2004 році на тлі побоювань американців світового тероризму після терактів 11 вересня 2001 року. «Насправді я ніколи не бачив часу, коли суперник мав би менше значення», – говорить Крісті.

Подібні голоси лунають і в Республіканській партії. «Як добре президент реагував на новий та неймовірний набір обставин і чи він дав американцям безпеку? Це є головне питання», – каже сенатор Патрік Тумі, республіканець із Пенсильванії, який неохоче підтримав Трампа у 2016 році.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG