«Святковий натюрморт» для Музею Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 22 червня 2019 11:01 |

   

«Святковий натюрморт» - саме таку назву має живописний твір Юрія Вінтенка, який він подарував художньо-меморіальному музею Олександра Осмьоркіна, що в місті Кропивницькому, в день його народження – 21 червня.


Ця картина має музейну історію ще з моменту написання, адже її створення відбувалося під час традиційних художніх студій в рамках мистецької акції «Музейні гостини» до Міжнародного дня музеїв в минулому році, які проходили під гаслом «Квітковий натюрморт в творчості українських художників» і були присвячені 80-річчю створення Національної Спілки художників України, а ще вона експонувалася на виставці в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Мальовнича Україна», яка нещодавно з успіхом пройшла в нашому місті, і представлена в художньому каталозі, підготовленому Дирекцією виставок НСХУ.

    Слід зазначити, що «Художні студії» є спільним проектом музею та відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, завідуючим якого є досвідчений педагог і талановитий живописець член НСХУ Юрій Вінтенко. З кожним роком студії набувають все більшої популярності, до участі в них активно долучаються студенти мистецьких навчальних закладів, адже як казав  французький художник П’єр-Огюст Ренуар: «Вмінню писати картини навчаються в музеї». До речі, саме цей вислів був своєрідним творчим кредо Олександра Осмьоркіна. Та й Юрій Борисович Вінтенко не лише сповідує ці мистецькі принципи з самого дитинства, цьому його навчав батько - заслужений художник України Борис Михайлович Вінтенко, а й пропагує їх серед своїх учнів, виховуючи в них високі естетичні смаки. Тож, на згадку про ювілейну подію Юрій Вінтенко також отримав від музею сувеніри – брендовану чашку з кольоровим фото будівлі музею та листівку, надруковану у 2009 році з нагоди  15-річчя відкриття музею, з зображенням пам’ятної медалі «Олександр Осмьоркін» відомого українського художника-медальєра В’ячеслава Попова.

    В той день музей отримав ще один подарунок від народного художника України Михайла Володимировича Надєждіна «Бондарівське. Село Розумівка» – надзвичайно колоритний пейзаж, написаний під час літнього пленеру в 2012 році в Олександрівському районі на Кіровоградщині в цікавій місцині, де розташована Свято-Воздвиженська церква - усипальниця генерала від кавалерії, героя війни 1812 року Миколи Раєвського та його онука також військового полковника, що внесена до реєстру пам’яток містобудування і архітектури національного культурного надбання України.

    Свій живописний презент Михайло Володимирович анонсував напередодні, завітавши до музею ознайомитися з виставкою «Літній вернісаж», присвяченою 25-річчю відкриття музею для відвідувачів,  до експозиції якої і надав цю картину, а передав її його син – заслужений художник України Андрій Надєждін, який, будучи ще й фаховим мистецтвознавцем, вже багато років працює в нашому музеї провідним науковим співробітником. І цей мистецький подарунок є також символічним, адже талановитий митець, громадський діяч, педагог і взагалі непересічна творча особистість Михайло Володимирович Надєждін був першим головою обласної організації НСХУ, якій восени виповнюється вже 30 років, він доклав чимало зусиль для створення осередку художників і 25 років його успішно очолював. А ще Михайло Володимирович у свій час, як головний художник Кіровоградських  художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР, був у складі ініціативної групи зі створення художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, а коли музей стрімко увірвався в культурно-мистецьке життя міста, всіляко підтримував всі наші творчі починання.

    Але найперші вітання музей отримав від своїх колег – колективу літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого, в.о. директора якого Лариса Хосяінова, зробивши акцент на креативності музею і тому, що ми маємо свій власний мистецький стиль, щиро побажала нам реалізації творчих планів і арт-проектів.

    А взагалі-то, музей має два дні народження – коли його створили, а це за документами 29 травня 1985 року, і коли гостинно відчинив свої двері для шанувальників образотворчого мистецтва 21 червня 1994-го.

    Необхідно зауважити, що справа створення музею в меморіальному будинку, де провів свої дитячі та юнацькі роки видатний художник і педагог першої половини 20 століття Олександр Осмьоркін, мала справжнє громадське відлуння. Була організована ініціативна група, до складу якої увійшли керівники обласного та міського рангу, директори краєзнавчого музею, облдержархіву, дитячої художньої школи та відомі художники. Та й джерела поповнення фондів музею були найрізноманітніші - чимало картин талановитого живописця були придбані ще Міністерством культури СРСР, деякі предмети (столик під самовар, комод) з будинку, зведеному у 1899 році за власним проектом відомого єлисаветградського архітектора Якова Паученка, дядька художника, і який нині є пам’яткою містобудування і архітектури, передали мешканці нашого міста.

    Але найактивніша участь у створенні музею звичайно належить вдові Надії Георгіївні Осмьоркіній. Як архітектор вона власноруч розробила проект реконструкції будинку музею, що передбачав як відновлення первинного зовнішнього вигляду, так і внутрішню перебудову з метою створення експозиційних залів. Неодноразово приїздила тоді ще в Кіровоград, а напередодні відкриття музею передала до його фондів  живописні та графічні твори майстра, архів художника та його особисті речі, в тому числі предмети творчої праці – мольберт, палітру, етюдник, пензлі, натюрмортний фонд. А в перші роки, коли музей лише починав торувати складний шлях просвітницької діяльності, Надія Георгіївна з радістю підтримувала дружні стосунки з його співробітниками та давала чимало слушних мистецьких порад.

     Ці настанови, як, власне, і життєвий шлях художника Олександра Осмьоркіна та архітектора Якова Паученка, стали не просто творчим кредо музею, а основними постулатами в його роботі, сповненій інтерактиву та нових підходів в презентації своїх колекцій для різноманітної аудиторії. Дотримуючись традицій, музей намагається бути більш гнучким, мобільним та адаптованим, а значить цікавим для сучасників.

    Аби пересвідчитись в тому, завітайте до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна на вулиці Архітектора Паученка, 89 і пориньте в дивовижний світ образотворчого мистецтва.

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Член НСХУ Юрій Вінтенко дарує до фондів музею
власну картину «Святковий натюрморт»
 
Художник Юрій Вінтенко пише картину
під час художніх студій в музеї 19 травня 2018 року
 
Директор музею Віта Чернова вручає художнику
Юрію Вінтенку музейні сувеніри – чашку і листівку
 
Заслужений художник України Андрій Надєждін передає
до фондів музею картину народного художника України
Михайла Надєждіна «Бондарівське. Село Розумівка»
 
Народний художник України Михайло Надєждіна
під час творчої зустрічі в художньо-меморіальному
музеї О.О.Осмьоркіна 19 травня 2018 року
 
Член НСХУ Юрій Вінтенко, директор музею Віта Чернова
та провідний науковий співробітник музею заслужений художник
України Андрій Надєждін в меморіальному залі музею
 
Урочисте відкриття художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна 21 червня 1994 року
 
Вітальна телеграма вдови художника Надії Осмьоркіної
з відкриттям музею 21 червня 1994 року
 
Художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна,
вул. Архітектора Паученка, 89, м. Кропивницький
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень