16:46 12.12.2019

ВР у другому читанні ухвалила закон про зниження тиску на бізнес органами ринкового нагляду

3 хв читати
ВР у другому читанні ухвалила закон про зниження тиску на бізнес органами ринкового нагляду

Верховна Рада в другому читанні та в цілому ухвалила законопроект №2172 з техніко-юридичними правками "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду", що скасовує дублювання контролю за окремими видами продукції.

Відповідний документ підтримали в четвер 277 народних депутатів.

"Сьогодні органи ринкового нагляду дуже погано захищають українців від небезпечної продукції, а інспектори замість того, щоб перевіряти і запобігати, карають. Нам треба нарешті упорядкувати систему ринкового нагляду за нехарчовою продукцією. Я хочу, щоб ми змінили філософію: державний інспектор ринкового нагляду має перевіряти не бізнес, а продукцію, що становить небезпеку. Його завдання - не тиснути на бізнес і підприємця, а усувати небезпеку", - сказала народний депутат Роксолана Підласа (фракція "Слуга народу"), представляючи законопроект.

За її словами, як передбачається, у разі першого факту порушення інспектор зобов'язаний надати рекомендації для їх усунення, а за повторне порушення накладати штраф. Крім того, буде встановлено чіткі терміни проведення перевірок, щоб унеможливити їх затягування, та межі компетенції інспектора: передбачається пряма заборона перевірок продукції іншого виду, окрім тієї, яка зазначена у направленні органу ринкового нагляду.

"Ми захищаємо малий бізнес і законом встановлюємо, що відповідальним за небезпечну продукцію є виробник та імпортер, а не торговець. Законопроект №2172 - це останній крок до підписання угоди про оцінку відповідності між Україною та Європейським Союзом. Це так званий промисловий безвіз", - резюмувала вона.

Згідно із законопроектом також пропонується встановити максимальний термін подання суб'єкту господарювання постанови про накладення штрафу в 16 днів. Водночас у документі міститься пропозиція збільшити штрафи для посилення відповідальності суб'єктів господарювання за випуск продукції з порушенням вимог, пропонується встановити штрафи до суб'єктів господарювання за недопуск до перевірки або невиконання вимог посадових осіб, що здійснюють державний ринковий нагляд.

За рішенням комітету ВР з питань економічного розвитку в законопроекті повністю враховано 43 правки, частково - ще сім зі 121. Зокрема, правка №59 депутата уточнює, що термін проведення експертизи не може перевищувати 30 робочих днів з дня ухвалення рішення щодо її проведення, якщо експертиза не потребує більшої кількості часу. Правки №116 та №117 додають, що суб'єкти господарювання мають право не допускати посадових осіб територіального органу держнагляду до перевірки, якщо вони не нададуть копії її узгодження центральним органом виконавчої влади до початку проведення. Крім того, згідно з правками №1, №3-6 вирішено залишити Кодекс України про адміністративні правопорушення без змін.

Під час засідання народні депутати також підтримали правки №118 (за - 337) та №121 (за - 329), якими було скасовано зміни до закону про Національну поліцію.

Законопроект №2172 ВР прийняла в першому читанні за основу 12 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА