Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: на поховання Захарченка приїхали Аксьонов і Поклонська


Окупований Донецьк, 1 вересня 2018 року. Фотографія ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка на будівлі Донецького театру опери та балету
Окупований Донецьк, 1 вересня 2018 року. Фотографія ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка на будівлі Донецького театру опери та балету

Привіт, школо!

Сьогоднішній понеділковий огляд почнемо із позитивного.

Багато українських шкіл перенесли шкільну лінійку на 3 вересня. Тож сьогодні чимало діток урочисто розпочнуть новий, або ж і перший, навчальний рік. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вже привітала українців із початком нового навчального року та Днем знань, а також звернулася до освітян із проханням прагнути до саморозвитку.

«Ми віримо в українських вихователів, вчителів, майстрів, викладачів та наукових співробітників і робитимемо все можливе, щоб покращити умови вашої роботи, достойно оцінити досягнення і піднімати престиж професії у суспільстві. Закликаю: будьте активними, навчайтеся новому, не зупиняйтеся в розвитку власного педагогічного та наукового таланту, який може згубити лише збайдужіння людини», – написала Гриневич на сторінці очолюваного нею міністерства у Facebook.

Тим часом на окупованій частині Донбасу днями компетентні органи, а відтак і експертне середовище отримали певні документи – інструкції щодо викладання школярам історії. Про контрасти у підходах до навчання, про політику історичної пам’яті, яку там намагаються сконструювати, Радіо Свобода розмовляло з істориком, координатором проекту «Лікбез. Історичний фронт» Кирилом Галушком.

На виставці політичного плакату в Палаці культури окупованого Чистякова (Тореза), що на Донеччині, 2017 рік. На аркушах ватману школярів випускних класів шкіл міста під «дбайливим керівництвом» вчителів змусили намалювати малюнки антиукраїнського спрямування
На виставці політичного плакату в Палаці культури окупованого Чистякова (Тореза), що на Донеччині, 2017 рік. На аркушах ватману школярів випускних класів шкіл міста під «дбайливим керівництвом» вчителів змусили намалювати малюнки антиукраїнського спрямування

Захарченка поховали

Колишнього ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка поховали 2 вересня в Донецьку на цвинтарі «Донецьке море». Неподалік від його могили розташовані поховання ще двох відомих бойовиків, громадянина Росії Арсенія Павлова («Мотороли») та Михайла Толстих («Гіві»). Місцеві та російські ЗМІ повідомляють, що з окупованого Криму прибули на церемонію очільник анексованого півострова Сергій Аксьонов, екс-прокурор Наталія Поклонська, а з сепаратистького регіону Грузії, Південної Осетії, її керівник Анатолій Бібілов.

Прощання із Джоном Маккейном

А в столиці США Вашингтоні прощалися з сенатором Джоном Маккейном, який помер 25 серпня у віці 81-го року від раку мозку. Тіло Маккейна, яке напередодні перебувало в Капітолії США, доставили до Вашингтонського національного собору. Спершу труна з тілом Маккейна перебувала в ротонді Капітолію – «серці» американського парламенту. За всю історію така честь випадала лише 30 найвидатнішим діячам США.

Цікаво, що Маккейн, який самостійно планував власний похорон, заповідав не кликати на прощальну церемонію президента Дональда Трампа, жорстким опонентом якого він був. Однак старша донька Іванна Трамп таки відвідала церемонію разом із чоловіком. Хто ще прийшов вшанувати політика, дивіться у фотогалереї. На церемонії прощання був і президент України Петро Порошенко. Він назвав Маккейна «справжнім героєм України».

Але, це не всі новини пов’язані зі смертями.

У Миколаєві вбили відомого вченого -– професора Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського Миколу Шитюка. За даними миколаївських журналістів, чоловіка знайшли мертвим з ножем у спині в квартирі, орендованій на три години.

У віці 82 років помер Юрій Бадзьо – український літературознавець, публіцист, громадсько-політичний діяч, учасник національно-демократичного руху в Україні від початку 1960-х років, колишній політв’язень.

Посол Щерба про австрійський нейтралітет

Далі невеличкий анонс. Четвертого вересня Україну з робочим візитом відвідає федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц. І хоч розмова з надзвичайним і повноважним послом в Австрії Олександром Щербою відбувалася до повідомлення про цей візит, але з неї можна зрозуміти основні теми майбутніх переговорів. Про послідовність австрійського канцлера, про відчуття «бажання з австрійського боку, щоб ми не думали, що вони нас зрадили», про тих, хто «у танку» , про український експорт і багато іншого Олександр Щерба вже розповів Радіо Свобода.

Хто такі русини і що вони хочуть?

Й на останок цікава інформація для роздумів. За останні роки в Україні звикли: сепаратизм, якщо і є, то на сході. Але чи є небезпека в інших регіонах? За даними перепису 2001 року – 10 тисяч закарпатців (0,8 % від населення області) назвали себе русинами. Хто ж такі русини? І чи несуть вони загрозу цілісності України? Відповіді на ці запитання шукав проект Радіо Свобода «М+»

Цінуйте кожну хвилину свого життя!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG