Доступність посилання

ТОП новини

Україна починає жити на зароблені кошти (огляд преси)


В Україні презентували новий проект Державного бюджету на 2019 рік. Варіант документа, попередньо узгоджений із місією Міжнародного валютного фонду, уряд уже затвердив. І хоча до остаточного ухвалення бюджету пройде ще кілька місяців, уже можна підбивати попередні підсумки, зазначає газета «Україна молода». Видання переконує, що Україна починає жити на зароблені кошти. Проект бюджету країни на 2019 рік спрямований на погашення зовнішніх боргів, а не на підвищення соцстандартів напередодні виборів, зауважує експерт видання. На його думку, всупереч прогнозам, проект бюджету-2019 не став «передвиборчим меню». Утім, за прогнозами експерта, у Верховній Раді буде складно затвердити бюджет напередодні виборів. Бо чимало депутатів прагнутимуть відхопити якомога більший шматок бюджетного пирога, який можна буде конвертувати в голоси виборців. На цьому наголошується в статті «Ще одна дірка на пасках?».

Газета «День» інформує, що Печерський суд столиці за клопотанням прокурора ГПУ арештував нерухомість і банківські рахунки екс-майора УДО Миколи Мельниченка. Також суд дав дозвіл на його затримання. Видання запитує: чому суд арештовує майно Мельниченка, даючи згоду на його затримання, а в «справі Гонгадзе-Подольського» немає ніякого прогресу? Чи не тому, що ті, хто фігурує на «плівках Мельниченка», сьогодні при владі, або мають великий вплив на ухвалення рішень? На цих плівках задокументовані не просто злочини, а як формувалась олігархічна система в Україні, як незаконно добувалось майно. Тому вони переслідують Мельниченка і не розслідують «справу Гонгадзе». Як стверджує в газеті Олексій Подольський, генпрокурор Юрій Луценко тут відіграє важливу роль, адже він фактично захищає замовників згаданих злочинів. Для них людина, яка викрила їхні злочини, є державним зрадником. Хоча це, на думку Подольського, був героїчний вчинок. Докладніше йдеться в статті «Кучмісти продовжують керувати країною».

Реальна вартість природно-ресурсних багатств України становить 260-330 трильйонів доларів США, підрахували дописувачі газети «День». Але скористатися ними й відчути себе хоч якось багатими українські громадяни поки що не спромоглися. Причина – в Україні не створений ефективний механізм землекористування в інтересах усієї держави, а не обмеженого кола суб’єктів. Капіталізувати земельний ресурс України, насамперед сільськогосподарського призначення, в інтересах її громадян допоможе науково опрацьований і ретельно вивірений на практиці ринковий механізм. Газета нагадує, що сільське господарство України потребує багатомільярдних валютних інвестицій. Усередині країни їх обмаль. Відтак кошти потрібно залучати на глобальному ринку. А для цього – відкрити доступ до землекористування іноземним інвесторам. Маючи родючу землю, трудовий ресурс і наявний досвід, Україна є привабливою для них. Тому зацікавлених інвестувати з-за кордону вдосталь. Про те, в який же спосіб це робити, газета розповідає в матеріалі «Як капіталізувати земельний ресурс?».

«Червоне світло» для шкільних поборів». У статті під таким заголовком газета «День» досліджує, чи готові заклади освіти до фінансової автономії. Видання пише, що сьогодні освіта отримує безпрецедентні суми, тож проблема не в грошах, а в тому, що навчальні заклади не навчилися ними розпоряджатися. Так, «дірок» багато, бо накопичувалися не один рік, визнає газета. Проте завдання директора в цій ситуації – домогтися потрібних коштів від держави, а не просити у батьків. Адже в новому освітньому просторі батьки можуть стати лише помічниками в отриманні державних грошей. До того ж, фінансування загальноосвітніх навчальних закладів упродовж останніх років зросло в рази, наголошує видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG