28 липня 2020, 15:33

Як Зеленський наклав вето на закон, або залишити ''своїх'' на посадах

Вчора Президент Зеленський наклав вето на закон про кандидатський резерв держслужбовців. Співавтором цього закону виступала в тому числі і я)

Закон створював потрібний резерв з тих людей, які пройшли гідно всі конкурсні процедури, але призначені не були.

Зрозуміло, що це правильна штука і ветувати її просто немає сенсу)

То в чому ж річ?

А річ у тому, що під час другого читання у цьому законопроекті ми нарешті скасували можливість позаконкурсного "карантинного" призначення людей на найвищі посади держслужби. Таких призначень вже більше 500 (!) по країні.

Внесена ця можливість призначення без конкурсу була поза профільним комітетом у змінах до закону про бюджет, коли виділяли гроші на боротьбу з Ковід.

Тоді вона продавалася як "дуже тимчасова карантинна норма", бо ж неможливо провести конкурс в масках. Смішно.

Тепер це "тимчасове" призначення стало дуже постійним. Як завжди.

Зараз – ці рішення Зеленського та Слуг Народу можуть коштувати країні рівно 600 млн. євро макрофінансової допомоги. Бо ЄС справедливо зазначає, що в країні зруйнована як мінімальна політична незалежність службовців, так і конкурсний відбір, який би він не був.

А саме реформа державної служби та повернення до конкурсів – є вимогою ЄС для надання макрофіну.

Тож ми цю можливість "карантинного" призначення в Законі нарешті спробували скасувати.

Але от Зеленський в останній можливий день Закон ветує і повертає до Верховної Ради. І дає можливість Кабінету Міністрів України ще як мінімум до 10 вересня призначати всіх без конкурсу і без жодних процедур. Очевидно, не всі це посади заповнені.

Яка ж офіційна причина "вето" Зеленського?

Офіс Президента пише, що дуже хоче зробити держслужбу більш політично незалежною)) іронія долі) І тому пропонує також скасувати статтю 87-1 або так звану статтю про "політичне звільнення" державних службовців.

Багато писала про неї. Це звільнення БЕЗ підстав, просто тому, що так хочеться новому політику на посаді.

Впровадив її саме Зеленський, Гончарук та Слуги Народу в турборежимі рівно минулого вересня у 2019. Тепер Зеленський пропонує її прибрати)

Насправді, ця його пропозиція не несе жодної ваги, крім піарної, бо прибрати ганебне політичне звільнення Зеленський міг протягом останніх 9 місяців у будь-який час. До того ж, КМУ вже подав тотожній закон у Верховну Раду, де ця стаття прибирається)

Та Президенту треба піар, і ще будь-яка причина для вето, щоб залишити позаконкурсні призначене) Так і працюємо)

Я ж лише нагадую історію, бо нашу коротку політичну пам'ять треба виправляти.

Продовження позаконкурсних призначень – це і далі повна недовіра до служби, повна деградація управління та призначення лише "своїх" людей, де потрібно. А ще можливість залишити довше тих, хто вже призначений.

Зеленський під час своєї присяги на посаду Президента колись казав про "країну мрій", де: "підставами призначення на посади – є розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей".

Золоті слова. Очевидно, десь щось пішло не так.

-

А взагалі-то, влітку зручніше читати Телеграм. Підписуйтесь.

80 років депортації кримських татар та кривавий млин історії

Сьогодні – 80 років геноциду кримськотатарського народу. 🕯 ➡ Цього дня, 80 років тому, кримські татари були затавровані радянським режимом як "зрадники" і насильно депортовані зі своєї батьківщини...

Другий Міжнародний саміт міст і регіонів у Києві

🇺🇦🇪🇺🗺 Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів: "As strong as united" У центрі Києва, у День Європи (дуже символічно) – мала можливість особисто взяти участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів...

Конгрес місцевих і регіональних влад: про підсумки року, досягнення та пріоритети

➡ Мала честь взяти участь в останньому підсумковому за цей рік – Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. На жаль, цього разу долучалась по Зум, а не персонально, бо сиджу дома з ковідом, фарингітом і майже втраченим голосом...

КОНГРЕС, ЯКИЙ ОБʼЄДНУЄ КРАЇНУ

У той час, коли здається, що все валиться, час грає проти нас, розмови про втому і зраду; коли ми максимально виснажені на кінець цього надскладного року; і потрапили в потік дуже непростих подій і політичної війни між республіканцями та демократами в США; коли кожна копійка допомоги та зброї даються надзусиллями; і коли, здається, маємо так мало гарних новини і результатів, тим цінніше проєкти, які виходять та роблять нас сильнішими...

Допомогти прикордонним до ворога областям: Сумщина й Чернігівщина

👩🏼💻🇺🇦 Взяла участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад. Цього разу фокус був на Сумській та Чернігівській областях...

Ти як?

Сьогодні – Всесвітній день ментального здоровʼя. Тепер для нас – це не пуста назва якоїсь програми. Ми маємо вчитися жити з цим болем, страхом, війною, жорстокістю...