20 листопада 2018, 11:59

СМС-благодійність: тепер усе по-чесному

Що спонукає людину допомагати? Ви будете здивовані, але альтруїзм та бажання допомагати іншим закладені в людині на фізіологічному рівні. Переважна більшість людей отримує неабияке задоволення від здатності підставити плече іншому, особливо, коли бачиш від цього позитивний результат.

Але що робити, коли ти просто не можеш зробити добру справу, не дивлячись на можливості і велике бажання?! Що робити, коли держава своєю недолугою політикою робить благодійність заважкою для пересічного громадянина?! Мова йде про СМС-благодійність, яка до цього року в нашій країні була проблемною. Чому ж так сталося, і чому зараз все змінилося?

З розвитком та здешевленням мобільного зв'язку СМС-благодійність стала широко використовуватися задля збору коштів на лікування, закупівлю дороговартісного обладнання чи допомоги армії. Ця практика популярна не тільки в Україні... Але у нас вона була не такою ефективно, як, скажімо, у сусідній Польщі та інших країнах Європи. Благодійні фонди в Україні були надто обмежені у швидкому зборі коштів, адже з кожного благодійного повідомлення стягувалися ПДВ розміром 20%, 7,5% збір до Пенсійного фонду України та інші податки. Загалом, від суми благодійного внеску знімалося 45%, і тому для кожного такого проекту (наприклад, допомога армії на номер 565) потрібна була спеціальна постанова Кабінету Міністрів, аби уникнути стягнень.

Ще одна перепона до ефективної СМС-благодійності – брак довіри з боку суспільства. Як не прикро це визнавати, але саме альтруїстичними якостями людини часто користуються шахраї. Ви просто не могли бути певні, що ваші гроші надійдуть до адресата, а не до рук аферистів, які, прикриваючись благодійністю, крадуть гроші у добросердечних громадян.

Саме через ці складнощі за рівнем організації СМС-благодійності Україна стала найвідсталішою країною в Європі. І аби змінити цю ситуацію ще у 2016 році Верховна Рада України ухвалила закон N2297 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень". У тому ж році прийняли і законопроект N3467, за яким благодійні СМС звільняються від ПДВ у розмірі 20%. Здавалося б, такі прості речі, але Парламенту знадобилося багато років, аби під тиском суспільства дійти до цього рішення. Важко уявити, скільки життів ми могли б врятувати, якби державні мужі приймали такі закони своєчасно. Але, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи...

Законопроект N2297 набув чинності тільки 1 червня цього року, і тепер кошти, зібрані шляхом СМС-благодійності, перераховуються кінцевому адресату без жодних стягнень. Ба більше, мобільні оператори України погодились безкоштовно обслуговувати короткі номери, через які і буде здійснюватися благодійність. Варто зазначити, що представники мобільних компаній також приймали активну участь у розробці законопроектів про благодійні СМС.

Прийняті Радою закони відкривають для благодійників наступні можливості:

- Запуск збору благодійних внесків. До цього моменту такі акції запускалися в ручному режимі. Для благодійних організацій можливість отримувати пожертви через СМС до 1 червня 2018 року була заблокована.

- Боротьба з шахрайством. Завдяки створенню простого та доступного (а головне – законного) механізму збору коштів автоматично відсікається більшість шахрайських схем. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), видає спеціальні короткі номери, що унеможливлює (або суттєво ускладнює) використання СМС-благодійництва для шахрайства.

- Можливість швидко врятувати життя. СМС-благодійність – це можливість зібрати велику суму за порівняно короткий термін. У випадках, коли це стосується життя людини, що потребує якомога скорішої медичної допомоги, такий захід здатен врятувати не одну сотню життів як дітей, так і дорослих.

Тепер, коли потрібні закони прийняті, благодійникам стало набагато легше вести діяльність із залученням коштів. Короткі номери від мобільних операторів вже мають ряд благодійних організацій, серед яких фонд "Таблеточки", "Дитячі містечка України", "Твоя опора", "Caritas Ukraine" та інші.

Стати благодійником тепер може кожен українець і через унікальну платформу – Українську Біржу Благодійності. Це перша в Україні загальнонаціональна соціальна інфраструктура онлайн-благодійності, де кожен громадянин, компанія чи організація може підтримати той чи інший проект, в тому числі і шляхом СМС-благодійності. Через цю платформу ви можете з легкістю прослідкувати за цільовим використанням коштів. Платформа реєструє кожен внесок так, що користувачі можуть це побачити.

Варто зазначити, що прозорість та підзвітність благодійних організацій є запорукою довіри з боку суспільства. Важливо звітувати не через рік після початку збору коштів, а, наприклад, щомісяця. Оскільки мобільні оператори не отримують жодного прибутку від адміністрування благодійних СМС, то вони будуть зацікавлені мати справу виключно із перевіреними благодійними організаціями, що прозоро звітують за отримані кошти. Тож цього року Україна нарешті прийняла цивілізовані правила благодійності, що дозволять у цей скрутний для наш час зробити більше добрих справ.

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...