Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін оцінив результати візиту глави РПЦ до Вселенського патріарха і перспективи отримання томосу


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін дав оцінку результатам візиту патріарха Московського Кирила до Вселенського патріарха Варфоломія, що відбувся раніше 31 серпня.

«Вселенський патріарх повідомив співрозмовника про те, що автокефалія в України буде! І це історична новина, що веде нас до історичної перемоги!» – написав він у фейсбуці.

«Схоже, наше справедливе прагнення отримати автокефалію і підтримка Вселенського патріарха Варфоломія таки змусили РПЦ хоча б частково повернутися до реальності й розпочати діалог з Константинополем. А діалог – це завжди шанс на нормалізацію ситуації, на відновлення канонічних відносин», – додав міністр.

Він також висловив упевненість, що «томос ми обов’язково отримаємо, бо це відповідає і канонам православ’я, і логіці історії», але застеріг, що Москва «здатна на будь-які підступи», і закликав «із особливою пильністю дбати про захист нашої мрії».

Раніше 31 серпня православний митрополит Франції (Вселенський патріархат) Еммануїл, який є членом комітету Вселенського патріархату з українського питання, заявив агентству «Асошієйтед прес»: у наданні українським православним повної церковної незалежності від Російської православної церкви «шляху назад немає».

Константинополь стоятиме непохитно в питанні Томосу для України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Але при цьому він наголосив, що до остаточного кроку в цій справі ще далеко.

«Сьогодні Вселенський патріарх повторив особисто на зустрічі двох патріархів, що рішення Вселенського патріархату ухвалене, і назад ми не відступимо. І тепер ми виконуємо це рішення… Але ми ще не досягли завершення процедури. Томос, яким оголошується це рішення, – остання стадія виконання. Але нам іще треба зробити певну роботу, і саме її зараз координує Вселенський патріархат», – сказав митрополит Еммануїл, титул якого також наводять як митрополит Гальський.

Тим часом сам патріарх Московський не став коментувати результати зустрічі у Стамбулі, сказавши лише, що зустріч була «доброю». За його словами, конкретні результати і не будуть озвучені.

При цьому патріарх Кирило заявив, що «влаштування православної церкви таке, що жодна церква не може ухвалювати рішень, що суперечили б позиції іншої церкви».

Раніше в Московській патріархії підтвердили, що зустріч патріарха Варфоломія з Кирилом була присвячена, зокрема, «українському питанню», а також іншим «актуальним питанням міжцерковних відносин».

Раніше 31 серпня схожі слова православного митрополита Франції Еммануїла цитував речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), посилаючись на статтю у грецькому православному виданні про зустріч Вселенського патріарха Варфоломія з главою РПЦ.

Видання Оrthodoxia.info, яке підтримує позицію Вселенського патріарха, написало: «Вселенський патріарх проінформував російського патріарха про те, що рішення про проголошення Української автокефальної церкви прийняте» – таку цитату в перекладі з грецької подав речник.

У православному світі, за давньою традицією, саме Константинопольський патріарх має також титул Вселенського, він є серед усіх православних патріархів «першим за честю», або «першим серед рівних», і саме він має повноваження надавати права автокефалії (повного самоврядування) новим помісним православним церквам. При цьому, за словами фахівців із церковного права, потрібне узгодження з усіма іншими взаємно визнаними православними церквами, але немає необхідності отримувати згоду від усіх.

Президент України 17 квітня на екстреній зустрічі з головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення «президента і церковних ієрархів до Вселенського патріарха» щодо надання томосу (указ, декрет материнської церкви щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу) українській православній помісній церкві.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Патріарх Варфоломій і Вселенський патріархат останнім часом не раз заявляли, що перехід Київської митрополії під церковну зверхність Московського патріархату був свого часу здійснений неканонічним чином і що саме Вселенський патріархат, а не Московський, є для православних християн України церквою-матір’ю.

А в липні патріарх Варфоломій оприлюднив звернення, в якому заявив, що кінцевою метою Вселенського патріархату є дарувати українській церкві автокефалію.

Російська православна церква і її нинішній український підрозділ, Українська православна церква, що в єднанні з Московським патріархатом, виступають різко проти такої можливості, що призведе до втрати Москвою значного важеля впливу на суспільне життя в Україні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG