18 травня 2018, 13:24

Закон про Антикорупційний суд не може суперечити Конституції

Право Громадської ради міжнародних експертів ветувати небажані кандидатури суддів від обрання їх до Антикорупційного суду не може порушувати Конституцію нашої держави.

Це було б не лише незаконно, але й нерозумно з точки зору здорового глузду, бо такий закон буде опротестований у Конституційному суді і Антикорупційний суд так і не запрацює.

За Конституцією органи влади, у тому числі судової, в Україні мають право обирати виключно громадяни України, а не іноземці.

Тому під час вибору суддів Антикорупційного суду міжнародні радники можуть радити, але не можуть диктувати кого обирати суддями, а кого ні.

Можна не сумніватися, що адвокати фігурантів справ, які буде розглядати Антикорупційний суд, легко скористаються порушенням Конституції, щоб вивести своїх грошовитих клієнтів з-під удару. Тож, щоб не було в майбутньому розчарувань уже щодо нового Антикорупційного суду, потрібно, щоб закон про нього був бездоганним.

Механізм подолання вето міжнародних експертів на кандидатури голосуванням 2/3 від складу ВККС виглядає, можливо, і не ідеально, але розумно, бо аналогічні процедури вже є в Україні. Пригадаймо, що навіть вето Президента України також може бути подолане 2/3 від складу Верховної Ради.

Нагадую цитатою як виглядають норми Конституції, що можуть бути порушені. Це підвалини, на яких заснована наша держава, – не дозволяймо, щоб вони були зруйновані заради політичного успіху, або гранту.

Конституція України

Стаття 5. Україна є республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування...

Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.