ua en ru

Напад на Гандзюк: активісти звернулись до підозрюваних у замаху із заявою

Напад на Гандзюк: активісти звернулись до підозрюваних у замаху із заявою Фото: Катерина Гандзюк (facebook.com/uakateryna)

Соратники Гандзюк впевнені, що слідство робить все для приховування реального замовника

Активісти закликають затриманих за підозрою в нападі на радника мера Херсона Катерини Гандзюк назвати замовника. Відповідне звернення опубліковано на сторінці Facebook-спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?".

Звернення адресоване затриманим Володимиру Васяновичу, В'ячеславу Вишневському, Микиті Грабчуку, Віктору Горбунову і Сергію Торбіну. Активісти зазначають, що поліція не зупиняється в спробах приховати справжнього замовника нападу на Гандзюк. При цьому готується версія, яка покладе основну провину на одного з вже затриманих. Крім того, для приховування імені замовника прокуратура відмовляється перекваліфікувати справу на замовне.

Активісти також відзначили, що за більш ніж місяць з дня замаху на Гандзюк громадськість домоглася звільнення заарештованої випадкової людини. До всього іншого вони наполягають на важливості оприлюднення імені замовника для всієї України.

"Вперше в історії ми підійшли так близько до розкриття замовного злочину. Саме громадянське суспільство змусило державу виконувати свою пряму функцію. Якщо ви назвете ім'я замовника, це буде мати колосальний ефект для суспільства і для майбутнього країни", - йдеться у зверненні.

На думку активістів, розкриття замаху на Гандзюк покаже, що громадський тиск може перемогти корумповану систему в Україні.

"Сьогодні вам належить зробити ще один героїчний вчинок. Знайдіть в собі сили відповісти на запитання "Хто замовив Катю Гандзюк?", - йдеться у зверненні.

Напад на Гандзюк: активісти звернулись до підозрюваних у замаху із заявою
Напад на Гандзюк: активісти звернулись до підозрюваних у замаху із заявою
Напад на Гандзюк: активісти звернулись до підозрюваних у замаху із заявою

Нагадаємо, 4 вересня під стінами Ради активісти вимагали розслідувати напад на Гандзюк.

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявляв, що у справі про напад на Гандзюк проходять 6 підозрюваних.

31 липня 2018 невідомий облив Катерину Гандзюк сірчаною кислотою. Напад стався біля її будинку, коли вона йшла на роботу. Гандзюк доставили до реанімації Херсонської обласної лікарні в шоковому стані. Опіки склали більше 30% тіла. Кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в очі.

Спочатку кримінальну справу відкрили за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство), пізніше злочин перекваліфікували на умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування. Згодом справу перекваліфікували на "замах на вбивство з особливою жорстокістю".

1 серпня Гандзюк санітарним бортом доставили Києва і надали державну охорону. Через недовіру до херсонської поліції та підозри у її причетності до нападу Гандзюк відмовилася від співпраці з ними. Найбільш імовірною причиною нападу вважають публічну діяльність.