Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Костенко прибув до Києва, два дні відпочине і пройде лікування


Звільнений із російської в'язниці активіст Євромайдану Олександр Костенко. Київ, 6 серпня 2018 року
Звільнений із російської в'язниці активіст Євромайдану Олександр Костенко. Київ, 6 серпня 2018 року

Костенко в Києві

У Києві зустріли звільненого з російської колонії кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка.

У МЗС України повідомили, що в Костенка українське громадянство, яке визнає і Росія, бо з українським паспортом, який активістові повернули після звільнення його, пропустили через російсько-український кордон.

Коментувати чутки про наявність у нього російського паспорта Костенко відмовився. Він додав, що «після в’язниці почуває себе не дуже добре».

«Хочу подякувати всім, хто хотів, щоб я повернувся. Особливо Міністерству закордонних справ України, Людмилі Денісовій, Петрові Порошенку, всьому МЗС, яке перебуває в Москві», – сказав Костенко.

Костенкові після повернення в Київ запропонують медичну допомогу, житло і допоможуть оформити документи для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Зустріч патріархів

Московський патріарх Кирило 31 серпня відвідає Стамбул і матиме зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм. Про це повідомив Офіс генерального секретаря Священного Синоду Константинопольського патріархату. Як зазначено в повідомленні, зустріч відбудеться з ініціативи патріарха Кирила.

Раніше єпископ Чернігівський і Київський та речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (в миру Іван Зоря) заявляв, посилаючись на грецькі православні ЗМІ, що зустріч буде стосуватися питання української автокефальної церкви.

Краснодон: що відбувається в тилу угруповання «ЛНР»?

Краснодон (із 2016-го Сорокине) – місто «Молодої гвардії» і шахтарських протестів. У 2014-му опинилося в тилу угруповання «ЛНР». Саме по краснодонській трасі йшли колони російської військової техніки до нині окупованого Луганська. Місто тимчасово потрапило під вплив чеченських угруповань, а шахти зупинили роботу. Як зараз живуть жителі Краснодонська – в ексклюзивному репортажі проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Тезово далі

Українська влада розглядає варіант із закриттям залізничного сполучення зі столицею Росії Москвою, заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян. Він не уточнив, чи мова йде про припинення залізничного сполучення України з Росією взагалі.

Поліція Харкова повідомляє, що шукає невідомих, які облили червоною фарбою пам’ятник героям Української повстанської армії в місті.

А в Сімферополі тим часом під муралом із зображенням президента Росії Володимира Путіна з’явилося зображення ув’язнених Москвою кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка. У той же день зображення засуджених українців зафарбували.

Трамп визнав зустріч сина з росіянами

Президент США Дональд Трамп вперше публічно заявив, що його син Дональд Трамп-молодший зустрічався в представниками Росії в у Нью-Йорку в 2016 році, аби отримати компромат на тодішню опонентку батька на президентських виборах Гіларі Клінтон.

У такий спосіб Трамп зреагував на попередні повідомлення в американських ЗМІ – зокрема в CNN, що його нібито турбують можливі наслідки зустрічі сина з росіянами.

«Ця зустріч мала на меті добути інформацію про мою опонентку, вона була повністю законна, в політиці постійно так роблять – і це ні до чого не призвело», – заявив Трамп і додав, що нічого не знав про перемови.

Хіросіма. 73 роки тому

Ударами дзвону в японському місті Хіросіма у понеділок відзначили 73-ю річницю першого атомного бомбардування у світі. Вшанування цієї пам’ятної дати було позначене емоційними словами мера міста. Під час церемонії небо було таким же ясним, як 6 серпня 1945 року, коли о 08:15 ранку за місцевим часом американський бомбардувальник B-29 під назвою Enola Gay скинув на місто атомну бомбу, від якої того дня та протягом наступних тижнів загинули понад 140 000 осіб.

Унікальні українські першодруки

Одне з найбільших у світі зібрань української літератури має американський Гарвард. Тут можна знайти першодруки «Нового завіту» «Острозької Біблії», «Абетки Федорова», «Кобзаря», оригінали документів доби Івана Мазепи тощо. Хоча більшість стародруків Гарварду подарували, університет щороку виділяє на купівлю української літератури тисячі доларів. В одній із гарвардських бібліотек побували журналісти «Голосу Америки».

Зберігайте цінне, створене до вас і вчіть цінувати створене вами!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG