Доступність посилання

ТОП новини

День, коли стане відомий список кандидатів на президента Білорусі


Плакат на підтримку вільних виборів у Білорусі
Плакат на підтримку вільних виборів у Білорусі

(За матеріалами Білоруської служби Радіо Свобода)

14 липня – це останній день, коли ЦВК Білорусі може займатися реєстрацією кандидатів на вибори президента. Цього дня Центральна виборча комісія має оголосити остаточний список кандидатів у президенти. Згідно з графіком виборчої кампанії, реєстрація претендентів проходила з 5 по 14 липня. Таким чином, на агітацію в кандидатів залишиться 25 днів до дати виборів – 9 серпня. Якими цифрами уже запам’яталася ця кампанія?

1 – стільки кандидатів у президенти були ув’язнені ще до реєстрації

Віктора Бабарика та його начальника апарату та сина Едуарда Бабарика затримали 18 червня.

Віктора Бабарика звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу Білорусі:

  • Ч. 2 ст. 235 Кримінального кодексу («Відмивання» грошей, отриманих злочинним шляхом, неодноразово використовуючи службові повноваження або в особливо великій сумі), йому загрожує від 4 до 7 років в’язниці зі штрафом;
  • Ч. 2 ст. 243 Кримінального кодексу (Ухилення від сплати податків і зборів в особливо великому розмірі), передбачено до 5 років обмеження або від 3 до 7 років позбавлення волі з штрафом;
  • Ч. 2 ст. 431 Кримінального кодексу (надання хабаря повторно або у великих масштабах), до 5 років обмеження або від 2 до 7 років позбавлення волі.

Едуарда Бабарика звинувачують в ухилянні від сплати податків і зборів в особливо великій сумі (ч. 2 ст. 243 КК).

700 – стільки людей були затримані з початку виборчої кампанії

Правозахисники нарахували понад 7 сотень затриманих із початку виборчої кампанії. Це учасники «ланцюгів солідарності», члени ініціативних груп, активісти, політики, блогери, журналісти та просто перехожі на вулиці. 129 людей були покарані адміністративними арештами, 252 – оштрафовані.

25 – стільки політичних в'язнів у Білорусі

Правозахисники нараховують 25 політичних в'язнів у Білорусі. Це політики, блогери, члени ініціативних груп кандидатів у президенти. Політв’язнями визнали, зокрема, Віктора Бабарика та його сина Едуарда, а також голову виборчого штабу Світлану Тихановську і її чоловіка – Сергія Тихановського.

Довідка:

Сергій Тихановський – відеоблогер, автор ютуб-каналу «Країна для життя».

Він оголосив про намір балотуватися у президенти Білорусі на виборах 2020 року, але його ініціативній групі ЦВК відмовила у реєстрації, а його самого затримали.

Однак зареєстрували групу його дружини Світлани Тихановської, і блогер став лідером цієї групи.

Білоруський блогер Сергій Тихановський
Білоруський блогер Сергій Тихановський

До звільнення 10 липня гродненців Василя Бобровського та Володимира Наумика кількість політв’язнів сягала 27. До початку виборчої кампанії в Білорусі було 3 політв’язні.

Білоруський Гельсінський комітет отримав відповідь Центральної виборчої комісії на своє звернення із пропозиціями щодо забезпечення прозорості виборчого процесу, включаючи процедуру підрахунку голосів. Ці пропозиції були підготовлені з урахуванням рекомендацій ОБСЄ. Однак ЦВК відмовилася вирішити конфлікт, заявивши, що це вимагає внесення змін до Виборчого кодексу.

63% – стільки підписів, поданих за висунення Валерія Цепкала, відхилили у виборчих комісіях

За даними штабу Валерія Цепкала, головна претензія полягає в тому, що дата в підписних аркушах була поставленане тією рукою, що й підпис. Тепер штаб домагається визнання деяких підписів, бо якщо вони не будуть визнані, Валерій Цепкало не зможе стати кандидатом у президенти.

Збирач підписів на користь Цепкала, Юрій Гуща, наголошує, що невідповідність між рукописним текстом у підписах та датами не була виявлена за допомогою почеркознавчої експертизи.

Штаб Цепкала стверджував, що за його висунення було зібрано понад 200 000 підписів, а 160 000 були подані до виборчих комісій після перевірки. Однак Центральна виборча комісія визнала лише 75 000, що є недостатньою кількістю для реєстрації кандидата в президенти.

Голова ЦВК Лідія Ярмошина заявляла, що хоча і не визнали 100 000 підписів за Цепкала, реєстраційні документи все одно розглядатимуть.

Більш ніж 430 000 підписів

Стільки людей поставили свої підписи за висунення Віктора Бабарика кандидатом у президенти. Це абсолютний рекорд серед альтернативних кандидатів в історії Білорусі. Виборчі комісії визнали лише 45% від загальної кількості поданих підписів, але це все одно більше, ніж 100 тисяч, необхідних для висування.

Білоруське телебачення веде інформаційну атаку на кандидата Бабарика. У головному випуску вечірніх новин на вихідні була показана стрічка під назвою: «Назад у 90-ті? Довіра, яка луснула». Творці стрічки звинувачують банк Бабарика у нападі на бізнес своїх ділових співрозмовників.

Відео містить розмови з бізнесменами з різних регіонів Білорусі (Гомельської, Могильовської, Вітебської областей та Мінська), які розповідають, як «Белгазпромбанк», чиїм головою був Бабарико, зробив їх банкрутами та захопив їхній бізнес за борги.

0,04% – стільки номінантів від ініціативи «Чесні люди» змогли потрапити до складу виборчих комісій

Члени ініціативи «Чесні люди» збиралися увійти до виборчих комісій, щоб на власні очі побачити, як проходять вибори в Білорусі. Загалом у рамках ініціативи 2 192 людей подали підписи за своє висування членами комісій. Лише 5 із них були долучені до складу виборчих комісій. Основною причиною відмови є «відсутність досвіду роботи на виборах».

19 – стільки людей опинилися за ґратами у справі «Про масові заворушення»

У кримінальній справі щодо організації чи активної участі в групових діях, які грубо порушують громадський порядок, уже 19 фігурантів. Серед них – блогери, модератори соціальних мереж, політики, активісти.

90 – стільки днів арешту присудили політику Павлові Северинцю

Опозиційного політика, співголову Білоруської християнської демократії Павла Северинця затримали 7 червня по дорозі додому, коли він повертався з виборчого пікету. У нього залишилася ще невідбута «доба» за грудневі протести проти інтеграції з Росією. Поки що суд дав Павлу Северинцеві загалом 90 днів адміністративного арешту. Але складених протоколів, на думку правозахисників, може вистачити на 105 днів.​

Павло Северинець. Архівне фото
Павло Северинець. Архівне фото

Северинець провів 10 днів у карцері, а на одному з судів Павло заявив, що змушений був на знак протесту проти нестерпних умов утримання порізати собі руку.

Як катують у Білорусі – відео Білоруської служби Радіо Свобода:

Білоруська правозахисна спільнота визнала Павла Северинця політичним в’язнем.

Правозахисники вимагають не лише звільнення Северинця та інших політичних в’язнів, а й перевірок та покарання осіб, відповідальних за катування заарештованих.

Заява була підписана правозахисним центром «Весна», Білоруським Гельсінським комітетом, «Білоруською асоціацією журналістів», «Білоруським документаційним центром», Управлінням з прав людей з інвалідністю, Lawtrend, «Правова ініціатива».

112 тисяч – стільки доларів зібрали білоруси на підтримку затриманих

У рамках ініціативи «Допомога» на підтримку всіх засуджених та затриманих вдалося зібрати 112 805 доларів. Це пожертви від місцевих та закордонних білорусів на підтримку репресованих та їхніх сімей.

6 – стільки місць визначила мінська влада для передвиборної агітації

Міськвиконком Мінська визначив лише 6 місць, на яких дозволено проводити агітацію під час виборчої кампанії.

Одне з місць, дозволених для агітації – майданчик у Парку дружби народів у Мінську
Одне з місць, дозволених для агітації – майданчик у Парку дружби народів у Мінську

Це віддалені від центру майданчики та площі. У Гродні їм дозволили агітувати в двох парках далеко від центру, у Гомелі та Вітебську – на трьох безлюдних ділянках, у Могильові та Бресті – на двох ділянках, віддалених від центру.

На президентських виборах 2015 року можна було проводити агітацію майже скрізь, за винятком місць, розташованих поруч із адміністративними будівлями.

6 – стільки кандидатів на ранок 14 липня

Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня. На ранок 14 липня у них беруть участь шість кандидатів. Крім чинного президента Олександра Лукашенка, це:

  • Віктор Бабарико, заарештований екс-глава «Белгазпромбанку»;
  • Світлана Тихановська, дружина заарештованого відеоблогера Сергія Тихановського;
  • Анна Канопацька, колишня членкиня палати представників парламенту Білорусі;
  • Андрій Дмитрієв, співголова громадського об’єднання «Говори правду»;
  • Сергій Черечень, голова білоруської соціал-демократичної партії «Громада».

Лише один із кандидатів у президенти фактично розпочав активну кампанію за допомогою державних ЗМІ, а також ресурсу виконавчої «вертикалі» – це чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Українці підтримують опозиційних кандидатів у Білорусі

У суботу 11 липня білоруські та українські активісти пікетували посольство Білорусі в Україні, вимагаючи припинити політичні репресії та звільнити затриманих під час виборчої кампанії. Активісти вийшли на пікет під біло-червоно-білими та державними українськими прапорами. Вони також тримали плакати зі словами «Свободу політв'язням!», «Свободу Білорусі!».

Акція біля посольства Білорусі в Києві
Акція біля посольства Білорусі в Києві

«Тільки перші вибори в Білорусі в 1994 році були демократичними, коли Лукашенко прийшов до влади. Згодом білоруський народ не мав можливості обирати владу», – розповів один із організаторів акції, співголова Руху солідарності «Разом» В’ячеслав Сивчик та подякував українцям за підтримку та солідарність.

За останні кілька тижнів у Києві відбулися три акції солідарності з Білоруссю. 3 липня, коли Білорусь відзначала День незалежності, близько 20 депутатів у Верховній Раді України утворили міжфракційне об’єднання «За демократичну Білорусь», пізніше громадські активісти оголосили про створення Білоруського інформаційного центру, який очолює український письменник Олександр Ірванець.

Кілька фактів про білоруські вибори:

  • Шості в історії незалежної Білорусі
  • Відбудуться 9 серпня 2020 року;
  • 65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже маже 26 років;
  • Окрім перших виборів 1994 року, на яких переміг Лукашенко, жодні інші на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими (2001, 2006, 2010, 2015 роки);
  • Лукашенко не бачить потреби перенести вибори через пандемію COVID-19;
  • ЦВК Білорусі зареєструвала 15 ініціативних груп із збору підписів із 55 заявок;
  • Вдалося зареєструвати групу підтримки лише опозиціонеру Володимиру Непомнящих.
Учасники президентських перегонів, яких допустили до збору 100 тисяч підписів на свою підтримку. З 15 – чотири жінки
Учасники президентських перегонів, яких допустили до збору 100 тисяч підписів на свою підтримку. З 15 – чотири жінки
  • Головного опозиційного політика Миколу Статкевича, як й інших його колег по опозиції, не допустили до збору підписів;
  • 15 червня​ Миколу Статкевича та кілька блогерів засудили на 15 діб тюремного ув'язнення в рамках посилення боротьби з інакомисленням у Білорусі перед виборами.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG