13:48 21.01.2019

Конкретних результатів від майбутніх газових переговорів Україна-ЄС-РФ очікувати не слід - Ю.Вітренко

2 хв читати
Конкретних результатів від майбутніх газових переговорів Україна-ЄС-РФ очікувати не слід - Ю.Вітренко

Українська сторона не розраховує на досягнення результатів під час майбутніх тристоронніх переговорів Україна-Росія-ЄС щодо транзиту російського газу після 2019 року з огляду на відсутність реальних переговорів, заявив виконавчий директор групи НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко.

"Ми не очікуємо успішного завершення цих переговорів, але очікуємо, розраховуємо, що розпочнуться реальні переговори. Поки що ми бачили, що реальних переговорів немає", - заявив Ю.Вітренко напередодні переговорів, які відбудуться в другій половині понеділка у Брюсселі на політичному рівні (рівні міністрів).

Він пояснив, що для отримання конкретних результатів під час нинішніх переговорів було необхідно, щоб експерти напрацювали домовленості, які можна було б підписати або погодити на політичному рівні. "Це серйозне питання, в якому є надто багато технічних аспектів. Неможливо під час політичної зустрічі погоджувати технічні аспекти", - уточнив представник української компанії.

За його словами, під час нинішньої зустрічі українська сторона сподівається почути "позицію російської сторони". "Досі вона полягала в тому, що взагалі ніяких переговорів не може бути, доки не буде відновлено так званий баланс - доки Україна не відмовиться від перемоги в Стокгольмському арбітражі. Можливо, зараз вони розпочнуть реальні переговори про транзит", - додав Ю.Вітренко.

Представник "Нафтогазу" також нагадав і про українську позицію, яка полягає в тому, що "Україна залишається надійним партнером газу, який здатний забезпечити транзит через територію України в повній відповідності європейським правилам". "Для нас це основне - у повній відповідності європейським правилам, і наша позиція щодо цього непохитна. Ми не готові на особливі умови, які були раніше з Росією, які були кабальними для України", - наголосив він.

Ю.Вітренко також зазначив, що українська сторона зацікавлена в тому, щоб європейські компанії купували газ на кордоні України з РФ. "Причому це може бути не лише російський газ, а й з Узбекистану, Туркменістану, Казахстану", - додав представник "Нафтогазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА