20 березня 2020, 22:12

''Наступна зупинка – Коронавірус''. Про метро і карантин

Частина ФБ ніяк не може заспокоїтись щодо закритого метро у Києві.

Спочатку, звісно, було: "влада нічого не робить", тепер – "як могли закрити метро і чим думали?"

Давайте поговоримо про це та карантин, який, боюся, буде ще жорсткішим у найближчому майбутньому.

Бо зараз коронавірус в Україні – поширюється швидше, ніж здоровий глузд та навіть страх до вірусу.

❗️Наша задача у закритті метро та загальному карантині – максимально скоротити кількість усіх людських контактів.

Саме таким шляхом пішов Китай та врятував країну.

З перших днів, як пам'ятаєте, у Китаї був введений наджорсткий карантин, були скасовані авіарейси, припинено залізничне сполучення, а також перекриті автошляхи. Виходити з дому можна було тільки для того, щоб купити продукти харчування або сходити до лікаря. За даними газети "Нью-Йорк Таймс" (The New York Times), на домашньому карантині у Китаї знаходилося близько 760 мільйонів чоловік! Можете уявити?

Вчені підрахували, що до вжитих заходів кожен інфікований чоловік передавав коронавірус – більш ніж двом іншим людям, що створювало умови для швидкого поширення вірусу. За математичною моделлю, без жорсткого карантину передбачалося, що вірусом буде інфіковано 40% населення Китаю – близько 500 мільйонів чоловік. На щастя, цього не трапилося завдяки різним дуже жорстким заходам.

Тому і Україна йде шляхом карантину. Поки – карантину м'якого.

Головна наша мета зараз – виграти час, щоб госпіталі заповнювалися хворими якомога повільніше. Інакше – отримаємо колапс лікарень та загальну паніку.

В Італії, Франції та Швейцарії – де працювало метро і кінотеатри до останнього – з цією задачею точно не справилися. Треба це чесно визнати – у погоні за щоденним комфортом Західна Європа проспала коронавірус. І тепер ледь справляється з пандемією.

Давайте раз у житті – повчимося на чужих помилках. А не будемо робити ті ж самі.

Тому і вивчаємо досвід інших країн. Помилки країн Західної Європи та нові методи боротьби з пандемією країн Ізраїлю та Південної Кореї.

Дуже раджу почитати і віднестися серйозніше до нашого карантину.

Нас всім дуже важливо – виграти час.

А можна це зробити лише спільними зусиллями – скоротити максимально кількість людських контактів.

➡️ Ізраїль.

Громадянам країни буде заборонено покидати свої домівки протягом 7 днів!

Можете собі уявити? Тотальна заборона покидати свої домівки набуде чинності сьогодні та триватиме 7 днів.

"Відповідно до цих наказів, ви, громадяни Ізраїлю, зобов'язані залишатися вдома", – каже у звернення до нації Нетаньягу, – "Це вже не прохання, це не рекомендація, це обов'язкова директива, яка буде виконуватись правоохоронними органами".

Виходити з дому можна буде лише у лікарню, щоб купити продукти та ліки. Такі виходи теж будуть регламентовані.

Якщо ми з вами не зможемо спокійно залишатися удома та знищити суттєво кількість людських контактів – ці заходи можуть очікувати і на нас.

Буду повторювати знову і знову:

наш єдиний шанс – це виграти час і розтягнути розповсюдження вірусу на довгий час, щоб лікарні та лікарі встигали за швидкістю пандемії.

Ізраїль також друга країна світу, яка офіційно впровадила екстрені заходи кібернагляду протягом 30 днів. Влада буде відслідковувати мобільні телефони людей з діагнозом вірусу, а також тих, кого підозрюють у зараженні Covid-19.

➡️ Першою такою країною стала Південна Корея, де закон дозволяє міністерству охорони здоров'я збирати дані громадян, включаючи використання кредитних карток та відстеження їх місцезнаходження за телефонами, без дозволу суду, – в інтересах профілактики захворювань.

Коронавірус – вже бачимо, призведе до другої великої хвилі після 9/11 відмови від приватності.

Страх – сильна мотивація.

➡️ Франція: Карантин і декларації на вихід із дому.

Макрон сказав дуже чітко: "Ми на війні. На війні із вірусом".

Франція нещодавно ввела теж досить жорсткі обмеження на вихід з дому та пересування по місту. Макрон оголосив їх особисто:

"Ви зможете поїхати за медичною допомогою, ходити на роботу, якщо вам доведеться, і займатися фізичними навантаженнями, але ви не зможете більше зустрітися з друзями на вулиці", – сказав Президент.

"Ви не зможете потиснути руки, і вам доведеться тримати один метр між собою".

Франція – має таку ж саму проблему, як і Італія. Як і ми з вами.

Люди недостатньо серйозно віднеслися до вірусу, і дуже серйозно – відносяться до власної свободи та до своїх звичок комфортного життя.

Пити каву за столиком кафе, курити компанією друзів на вулиці, гуляти разом, вечеряти разом у заповненому ресторані – це генетичний код французів та італійців.

Влада декілька разів просила, благала і наказувала залишатися удома – але кафе все одно були забиті, і люди ходили на роботу та на каву. Приблизно, як і у нас.

Тепер громадяни Франції НЕ МОЖУТЬ вийти на вулицю без декларації (фото нижче) – яка вказує, чому і куди вони йдуть.

Такий собі ліберальний аналог комендантської години на весь день.

Не можете роздрукувати цю декларацію з сайту МВС – переписуйте її вручну.

(Уявляю, скільки б галасу у нас було від таких правил!)

Усі, хто вийде на вулицю без документу – заплатять штраф у розмірі 38 євро, який буде збільшуватися до сотень євро.

➡️ В Італії – історія схожа. Тільки запізніла.

Люди не хотіли залишатися удома та змінювати свої звички.

Влада ж – не хотіла робити одразу жорсткі обмеження та сподівалася на відому і нашу історію: "Авось пронесе! Якось воно буде!"

Спершу у кінотеатрах продавали квитки, розсаджуючи глядачів в шаховому порядку. Потім, звісно, кінотеатри довелося закрити.

У ресторанах людей саджали за метр один від одного і потім – після величезної кількості заражень – закрили і ресторани.

Тепер лікарні Італії не справляються з вірусом, а кількість загиблих в одній Італії – вчора стала більшою, ніж у Китаї.

Тепер, виходячи з дому, італієць, як і француз, має кожен раз заповнювати спеціальний бланк, куди пише свої дані і мету виходу з дому – документ може перевірити поліція. Тепер, виходячи з дому, ти ще зобов'язаний повідомити про відсутність у тебе коронавірусу (!)

-

Ми ж з вами – побачили ситуацію у Європі, та спробували повчитися на чужих помилках. Звідси – і одразу карантин, і заборони кінотеатрів та метро.

Можливо, нам вдасться виграти час.

Це – непросте змагання з вірусом та власними бажаннями.


"Desperate times – desperate measures".

Тримаймося.

Карантин, самоізоляція, гігієна, здоровий глузд, здоровий страх за себе та близьких – і, можливо, нам дуже пощастить пережити цю пандемію швидко.

80 років депортації кримських татар та кривавий млин історії

Сьогодні – 80 років геноциду кримськотатарського народу. 🕯 ➡ Цього дня, 80 років тому, кримські татари були затавровані радянським режимом як "зрадники" і насильно депортовані зі своєї батьківщини...

Другий Міжнародний саміт міст і регіонів у Києві

🇺🇦🇪🇺🗺 Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів: "As strong as united" У центрі Києва, у День Європи (дуже символічно) – мала можливість особисто взяти участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів...

Конгрес місцевих і регіональних влад: про підсумки року, досягнення та пріоритети

➡ Мала честь взяти участь в останньому підсумковому за цей рік – Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. На жаль, цього разу долучалась по Зум, а не персонально, бо сиджу дома з ковідом, фарингітом і майже втраченим голосом...

КОНГРЕС, ЯКИЙ ОБʼЄДНУЄ КРАЇНУ

У той час, коли здається, що все валиться, час грає проти нас, розмови про втому і зраду; коли ми максимально виснажені на кінець цього надскладного року; і потрапили в потік дуже непростих подій і політичної війни між республіканцями та демократами в США; коли кожна копійка допомоги та зброї даються надзусиллями; і коли, здається, маємо так мало гарних новини і результатів, тим цінніше проєкти, які виходять та роблять нас сильнішими...

Допомогти прикордонним до ворога областям: Сумщина й Чернігівщина

👩🏼💻🇺🇦 Взяла участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад. Цього разу фокус був на Сумській та Чернігівській областях...

Ти як?

Сьогодні – Всесвітній день ментального здоровʼя. Тепер для нас – це не пуста назва якоїсь програми. Ми маємо вчитися жити з цим болем, страхом, війною, жорстокістю...