Доступність посилання

ТОП новини

Аваков і Єрмак змагаються за вплив на Зеленського – політтехнолог (огляд преси)


Як українські політики і групи впливу використовують небезпечну ситуацію у внутрішньовидовій боротьбі, розповідає газета «День». У статті «На кого грає вірус?» видання пише, що особливо показовою є поведінка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. З одного боку, він за своєю посадою повинен реагувати – інформувати і забезпечувати порядок в країні, особливо в такій критичній ситуації. З іншого боку, деякі його заяви чи дописи в соціальних мережах явно виходять за рамки повноважень керівника МВС, наприклад, коли міністр фактично пропонує економічні рішення для уряду.

Експерти видання наголошують, що таким чином Аваков намагається вести самостійну гру, як незалежний центр впливу на ухвалення головних рішень в державі. Наприклад, очільник МВС із самого початку виступає за введення жорстких обмежувальних заходів для населення в умовах коронавірусу, включно із веденням в Україні надзвичайного стану. І зрозуміло, що в умовах введення такого правового режиму, важелі впливу міністра об’єктивно збільшаться.

Газета пише, що сьогодні в Україні, з одного боку, слабкі державні інституції і певний управлінський хаос, а з іншого – занадто великий вплив окремих олігархів і груп впливу. А це створює великі ризики для держави, особливо в умовах коронавірусу та економічної кризи. В такій ситуації будь-хто може шукати свої дивіденди, в тому числі вороги – як внутрішні, так і зовнішні.

Коментує ситуацію в країні й експерт «Дня» політтехнолог Олег Постернак. Він переконаний, що Аваков може використовувати цю ситуацію у своїх цілях, бо ресурс поліції є базовим у випадку введення надзвичайного стану. А його, на думку експерта, введуть у найближчі дні. Тому природно на поліцію і Нацгвардію буде покладено виконання основних функцій у зв’язку з необхідністю контролю за дотриманням карантинного режиму. Аваков, який курує та координує роботу поліції, без сумніву перетвориться на провідну фігуру в українському політикумі.

Отримавши певні повноваження, є велика спокуса використовувати їх у подальшому для зміцнення власної фігури і групи осіб, яка продемонструє перед президентом особливу ефективність. Адже зараз триває змагання за вплив на президента між Єрмаком і Аваковим (другий поки виграє). Єрмак, в силу неактуальності зовнішньополітичної функції країни, поступається Авакову, який завдяки комунікації, впливу та ресурсам зараз важливіший для президента.

Як і будь-яка війна, боротьба з пандемією потребує холодного розуму, професійної мудрості і адекватних заходів на випередження, наголошує в газеті «День» експерт з питань оборони та безпеки адмірал Ігор Кабаненко.

За впливом на різні сфери життєдіяльності нації та держави нинішня пандемія є... війною. Тобто зараз в Україні одночасно палають дві війни: одна – на сході, друга – це вірус. Обидві є величезним тягарем України, бо спалюють національні ресурси – людські, фінансові, економічні та інші. В цих умовах нація потребує свідомого розуміння масштабів небезпеки і водночас має забезпечити власну живучість шляхом мобілізації ресурсів та адекватних дій, наголошує експерт.

Украй важливими є дії влади в режимі часу, це коли цикл управління (оцінка обстановки – ухвалення рішення – підготовка необхідних сил та засобів – адекватне реагування – контроль результатів – оцінка обстановки) займає менше часу, ніж час критичного нарощування кризи. Це означає випередження в рішеннях і діях, тобто бути на крок попереду небезпеки.

Що найбільше заважає державному випередженню в Україні? Насамперед забюрократизованість багатьох державних процесів, переконаний адмірал. Тут традиційно папірець цінується більше, ніж конкретна людина. Звичайно, без законів та підзаконних актів, регламентуючих документів в державі не обійтися, але в усьому має бути міра. Цієї межі давно нема, бо величезна кількість українських чиновників займається виключно складанням великих і маленьких папірців – «наказів», «розпоряджень», «листів», «доповідей», «звітів», «зведень», «довідок», «актів» і багато іншого. Якщо більшість із цих «документів» просто викинути в смітник – стане краще, бо буде вивільнено дорогоцінний час на державне управління, яким мають займатися державні службовці, і це зовсім інше, ніж зосередження на написанні папірців.

Інша проблема – існуюча система державного управління досить часто виштовхує професійних та ініціативних. Докладніше про це йдеться в статті «Небезпеки потенційні і реальні».

Народні депутати зможуть проголосувати дистанційно, якщо буде ухвалений відповідний законопроєкт. Його автори вважають, що це можливо зробити лише на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби. Надзвичайно важливо сьогодні забезпечити можливість працездатності парламенту, стверджують автори законопроєкту. Конкретніше розповідає газета «Голос України».

Не вщухає резонанс навколо запропонованого владою на громадське обговорення проєкту Державного стандарту базової середньої освіти. Адже урядовцями Міносвіти у даному проєкті вилучено із системи шкільної освіти самостійні і повноцінні курси «українська література» та «зарубіжна література». «Україна молода» нагадує, що літературна освіта сприяє вирішенню важливих завдань державної та суспільної ваги: вихованню патріотизму, формуванню гуманістичного світогляду особистості, національної ідентичності, навичок міжкультурної комунікації, розвитку емоційного інтелекту. На цьому наголошується в статті «Освітній скандал: Зеленського питають навіщо вилучати зі стандартів українську і зарубіжну літературу».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG