ua en ru

Вселенський патріархат обгрунтував рішення надати Україні автокефалію

Вселенський патріархат обгрунтував рішення надати Україні автокефалію Фото: Вселенський патріарх Варфоломій (patriarchate.org)

Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію в канонічну територію Московського патріархату

Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію, на основі якої виникла Українська церква, в канонічну територію Московського патріархату. Про це йдеться дослідженні грецьких і російських вчених, що мали доступ до оригінальних текстів архіву Константинопольського патріархату.

Таким чином, у Константинополі відреагували на звинувачення Московської патріархії проти Вселенського патріархату у "незаконному вторгненні в її канонічну територію", опублікувавши архіви церковної історії та конкретно історії Української Церкви з часів хрещення Київської Русі до наших днів. Повідомляється, що вчені мали доступ до оригінальних текстів архіву Константинопольського патріархату і його листування протягом багатьох століть. У дослідженні викладена вся аргументація Константинополя з допомогою якої спростовуються всі звинувачення Москви проти Вселенського патріархату у "вторгненні" в її канонічні єпархії.

"Вселенський патріархат вважає доречним нагадати всю історичну і канонічну правду про взаємини Константинопольської церкви з церквою України, про що свідчать збережені офіційні документи, які або ігноруються, або свідомо приховуються за зрозумілих міркувань", - наголошується в передмові дослідження.

Зазначено, що право хіротонії було надано Москві "з фінансових причин", "необхідності" і "носило тимчасовий характер". У дослідженні доводиться, що "Московський патріархат порушив правила Патріаршого і Синодального Акту 1686 Вселенського Патріархату, порушення яких Вселенський Патріархат, через важкі умови, при яких діяв, змушений був терпіти і мовчати, але ніколи їх не викреслював і не забув".

Нагадаємо, раніше синод Української православної церкви Московського патріархату зажадав, щоб экзархи Вселенського патріархату покинули "канонічну територію Української православної церкви", адже вони порушують міжконфесійний мир.