Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС з розширення: Північна Македонія та Албанія здатні впроваджувати реформи, потрібні для вступу


Комісар ЄС з розширення Олівер Варгеї
Комісар ЄС з розширення Олівер Варгеї

Вищий чиновник з питань розширення Європейського Союзу висловив оптимізм щодо того, що Північна Македонія та Албанія можуть виконати реформи, необхідні для вступу до блоку. Сумніви щодо можливості вступу нових членів з числа балканських країн виникли через позицію президента Франції Емманюеля Макрона, який планував заблокувати переговори про вступ цих країн через невиконання ними критеріїв для вступу.

«Мене дуже надихають мої візити до обох країн», – заявив 18 лютого в Брюсселі комісар з питань розширення Олівер Варгеї. «Вони не відмовляються від реформ ... і ви побачите, що вони досягнуть результатів, і якщо вони це зроблять, ви можете бути впевнені, що має бути відкриття переговорів», – сказав Варгеї, який на початку цього місяця відвідав Балканський регіон.

Інших пропозицій, ніж членство, немає
Олівер Варгеї


«Інших пропозицій, ніж членство, немає», – сказав він.

Зауваження Варгеї пролунало після того, як президент Франції Емманюель Макрон, який заблокував відкриття переговорів про вступ зі Скоп’є та Тираною в жовтні, заявив минулого тижня, що він готовий дозволити двом країнам Західних Балкан почати переговори про членство, якщо Європейська комісія дасть їм позитивну оцінку наступного місяця.

Тоді зелене світло Комісії створило б підстави для проведення саміту з лідерами ЄС та всіх шести країн-кандидатів із Західних Балкан – Сербії, Косова, Чорногорії, Албанії, Боснії та Північної Македонії, який би міг відбутися у травні в Хорватії.

Останні події відбуваються на тлі занепокоєння в ЄС через посилення впливу Китаю та Росії в регіоні та відчуття того, що блок, що складається з 27 країн, робить недостатньо для підтримки переходу шести країн до повноцінної демократії та ринкової економіки після воєн 1990-тих років.

Зауваження Макрона 15 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки також могли заспокоїти інших європейських лідерів, що Франція все ще підтримує розширення ЄС.

Комісія запропонувала реформи щодо процесу приєднання відповідно до французької пропозиції, зробленої в листопаді. Тоді президент Макрон відмовився схвалити початок переговорів про членство на саміті в жовтні, заявивши, що процес прийому нових членів потрібно змінити.

На початку цього місяця Варгеї запропонував надати членам ЄС повноваження затримати або скасувати процес приєднання або змусити кандидатів відновити переговори про вступ у деяких сферах політики.

Франція, Нідерланди та Данія стурбовані здатністю ЄС надати членство регіону, який далі потерпає від злочинності та корупції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG