Які партії фінансують найбагатші українці (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які партії фінансують найбагатші українці (інфографіка)

Казна та Політика
1457
Рух ЧЕСНО провів дослідження ЧЕСНО і зіставив фінзвіти партій і виборчі звіти самовисуванців зі списком ТОП-100 найзаможніших українців за версією “Нового времени” та Dragon Capital.
Аналіз підтвердив, що олігархи справді фінансують партії, однак суми їхніх внесків підважують думку про визначальний вплив багатіїв на фінансування політики. Та якщо піддати сумніву достовірність звітів, усе стає на свої місця.
Найбільше багатіїв фінансує “Опозиційну платформу – За життя”. Усі внески були зроблені минулого року, коли партія “підсилилася” Віктором Медведчуком і депутатами ВРУ восьмого скликання від “Опозиційного блоку”. 46-й за розміром статків громадянин України Медведчук у першому кварталі 2019 року перерахував ОПЗЖ 701 тисячу гривень і виявився найбільшим донором партії на той момент. У наступному кварталі він віддав партії ще 1,69 мільйона. Частину коштів ОПЗЖ Медведчуку повернула (найімовірніше, через наявність у нього податкового боргу).
Які партії фінансують найбагатші українці (інфографіка)
З-поміж найзаможніших українців найбільшими офіційними донорами партії “Європейська солідарність” виявилися екс-нардеп, власник фармкомпанії “Дарниця”, котрий є 64-м за рівнем статків, Гліб Загорій з дружиною Катериною. 2019 року подружжя перерахувало партії 2,66 мільйона гривень.
Лише одну з партій, які не мали фракцій у парламенті, фінансував один із найбагатших українців. Це партія “Відродження”. У Верховній Раді восьмого скликання була однойменна депутатська група. 2016 року нардеп і тринадцятий за розміром статків підприємець Віталій Хомутиннік перерахував партії “Відродження” приблизно 3 мільйони гривень. Ще 1,5 мільйона він дав “Відродженню” 2018 року. Частина звітів партії недоступна на сайті НАЗК, тому існує ймовірність, що загалом Хомутиннік пожертвував “Відродженню” більше коштів.
Які партії фінансують найбагатші українці (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас