15 квітня 2020, 10:46

Як влада Рівненщини ховає статистику щодо хворих на COVID-19 медиків

Є така епідемія – COVID-19. Є така лікарня – Рівненська обласна клінічна лікарня. Так от, оцей самий COVID вже у Рівненській обласній лікарні. Хоча вона не є профільною інфекційною, також вона не була визначена опорною для боротьби з коронавірусом. І пацієнти хворі на COVID до неї не надходять. Втім офіційно озвучено, що вже 16 медиків цієї лікарні хворіють саме на цей вірус.

За неофіційною інформацією, заражені COVID лікарі є у кожному відділенні в Рівненській обласній клінічній лікарні. Загалом, кажуть, більше 16, однак точні дані головний лікар і очільник Рівненської ОДА приховують.

Обласна влада відмовляється коментувати ситуацію. Я кажу це з впевненістю, оскільки на сьогоднішньому брифінгу вона не прояснила анічогісінько. На брифінг навіть не вийшов Голова ОДА – Віталій Коваль.

Кілька днів тому помер лікар цієї лікарні. ПЛР-тест тричі підтвердив – коронавірусу у нього не було. Втім, чомусь його ховають за протоколом, передбаченим для поховання хворих на коронавірус. Пояснення обласної влади звучить так: "щоб задовольнити громадськість". Станом на зараз, у дружини померлого лікаря діагностовано COVID.

Також обласна влада не вважає, що хворі на коронавірус лікарі мають повідомляти своїх завідувачів про свою хворобу, бо вони – "не сімейні педіатри, щоб до них із таким звертатись". І взагалі, область спростовує, що лікарі хворі на коронавірус. Потім визнає, що хворі медики є, але ситуація начебто під контролем.

Крім того, перший виявлений у Рівненській області випадок було виявлено саме у пацієнтки цієї обласної лікарні.

Все це виглядає більш, ніж підозріло.

Під час брифінгу прозвучало пояснення, що медики мають більший ризик заразитися вірусом поза лікарнею, аніж в самому медичному закладі, оскільки в лікарні ходять в захисних костюмах. Ви справді в це вірите? На планові операції ідуть в захисних костюмах? Вузькопрофільні лікарі мають всі необхідні засоби захисту? Інфекціоністи не комунікують з іншими лікарями?

Попри те, що у лікарні начебто все добре, лор-відділення перепрофілюють у відділення реанімації та інтенсивної терапії, резервне до інфекційного. Зараз відділення – на дезинфекції. І виникає питання – чому б це?

Тестувати лікарів почали тільки вчора, після того, як ситуація стала виходити з-під контролю та набирати розголосу, а мали би почати тестування – два тижні тому. Знову питання – чому б це?

Виглядає так, що обласна влада налякана і не знає що робити. Тому вирішила пристати на стратегію "строгий секрет, державна таємниця". Але саме це і породжує паніку.

На мою думку, приховування інформації – це шкідництво. І за це має бути передбачена кримінальна відповідальність, а голова ОДА має піти у відставку. Люди мають право знати правду.

Приховування означає лиш одне – обласна влада або свідомо потурає вірусу і дозволяє скластися такій ситуації, умисно калічачи людей, які щодня приходять лікуватись до лікарні, яка цілком може стати новим вогнищем хвороби, або просто настільки перелякана і не знає що робити, що своєю бездіяльністю робить ситуацію тільки гіршою і втрачає залишки контролю над нею.

Не знаю, який варіант гірший, але вихід – тільки один. Сказати правду, почати масове тестування і спробувати зупинити розповсюдження хвороби, відправивши всіх лікарів на самоізоляцію, а лікарню – закрити на карантин.

П. С. Останній вечірній брифінг голови ОДА – і жодного слова про обласну лікарню. Мовчання – знак згоди?

"Більшовизм-рашизм" головного мозку і невивчені уроки історії

Я перестала розуміти за ці 3 роки, ЩО ми відзначаємо в ці дні, яку перемогу і яке примирення; розумію лише скорботу і памʼять за загиблими...

Хто б'є з темряви: що ми знаємо про українське підпілля

15-17 березня на росії і на тимчасово окупованих територіях відбуваються "вибори". Нам вони цікаві лише тим, що їхня підготовка і форма проведення є безпрецедентними...

Відставка спікера парламенту Канади через українця, або успішна російська інформаційно-психологічна операція

Ентоні Рота, спікер Парламенту Канади, заявив про свою відставку через вшанування Ярослава Гунька – живого бійця з рашизмом ще 80 років тому...

Командування Медичних Сил і вуха корупції

Коли ти Начальник відділу закупівель Управління медичного постачання КМС Прудніков, то вивести протягом війни 66 мільйонів гривень на компанію невістки – питання суто технічне...

"Гонєніє": Священники УПЦ МП Рівненщини і нацбезпека

Рівненська область колись була на передньому краю боротьба за помісну українську церкву. А зараз – є розсадником руского міра на Правобережжі...

Обережно: зрадники!

Не секрет, що російсько-українська війна із самого свого початку у 2014 році велася на різних напрямках, і військовий – лише один з них. Безумовно, успіхи нашої армії, що локалізувала війну з росіянами у 2014 році в межах Донецької та Луганської областей, не давши метастазам "русcкого міра" розповзтися всією територією нашої держави у 2014-15 роках, та рішучі дії наших Збройних cил під час повномасштабного вторгнення російської федерації стали ключовими для того, щоб більша частина нашої держави і сьогодні була вільною від ворога та відносно мирною територією...