ua en ru

ЄС вивчить пропозиції України про платформу та спецпредставника щодо Криму

ЄС вивчить пропозиції України про платформу та спецпредставника щодо Криму Фото: Петер Стано (mzv.sk)
Автор: Милан Лелич

Європейський союз вивчить пропозицію України про створення міжнародної Кримської платформи. Брюссель також розгляне можливість введення посади спецпредставника Євросоюзу щодо Криму.

Про це в коментарі РБК-Україна заявив представник Європейської служби зовнішніх зв'язків Петер Стано.

"Україна запропонувала ЄС та іншим міжнародним зацікавленим сторонам ідею міжнародної Кримської платформи. У цьому контексті, серед іншого, Україна висунула ідею появи посади спецпредставника ЄС щодо Криму. Ми детально вивчаємо пропозиції з цього приводу", - заявив Стано.

Він також нагадав про те, що в спільній заяві на саміті Україна-ЄС від 6 жовтня Євросоюз привітав дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"ЄС і Україна борються з незаконною анексією Кримського півострова по багатьом двостороннім і багатостороннім каналам і на різних рівнях, включаючи політичний. Ми не визнаємо і не будемо визнавати незаконну анексію, що є порушенням міжнародного права", - додав представник ЄС.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ виступає за призначення спеціального представника Європейського союзу з питань Криму.

Він також представив пріоритети Кримської платформи, серед яких безпека та ефективність санкцій проти Росії.