07:07 24.01.2019

США відмовили Мадуро в праві розривати дипвідносини

3 хв читати
США відмовили Мадуро в праві розривати дипвідносини

Сполучені Штати будуть підтримувати дипломатичні відносини з Венесуелою через екс-спікера венесуельського парламенту Хуана Гуаідо, який оголосив себе президентом, заявив держсекретар США Майк Помпео.

"Сполучені Штати підтримують дипломатичні відносини з Венесуелою, і будуть здійснювати відносини з Венесуелою через уряд тимчасового президента Хуана Гуаідо, який запросив нас залишатися в Венесуелі", - йдеться в поширеній американським Держдепартаментом заяві М.Помпео.

Дипломат також заявив, що не визнає заяву президента Венесуели Ніколаса Мадуро про розрив дипвідносин із США.

"США не визнають режим Мадуро в якості уряду Венесуели. Відповідно Сполучені Штати не вважають, що у колишнього президента Ніколаса Мадуро є законне право розривати дипвідносини", - сказав держсекретар.

Водночас М.Помпео попередив, що Вашингтон готовий "притягнути до відповідальності всіх, хто буде загрожувати безпеці нашої дипмісії і її співробітників".

Раніше в середу, 23 січня, лідер опозиції і глава Національної асамблеї (парламенту) Венесуели Хуан Гуаідо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і приніс присягу перед тисячами прихильників опозиції. Це сталося в день, коли в Каракасі і в інших містах країни відбуваються масові маніфестації противників глави держави Ніколаса Мадуро.

Жителі Каракаса та інших міст країни вийшли на акції протесту проти Н.Мадуро через події, що сталися в Каракасі раніше цього тижня – розгону маніфестантів із застосуванням сльозогінного газу і відсторонення Х.Гуаідо з посади голови Національної асамблеї країни. Більшість венесуельських парламентаріїв перебувають в опозиції до Н.Мадуро.

Х.Гуаідо вже визнав тимчасовим президентом країни президента США Дональда Трампа. "Сьогодні я офіційно визнаю голову Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуаідо тимчасовим президентом Венесуели", - йдеться в заяві президента США, оприлюдненій Білим домом.

"Національна асамблея, виконуючи роль єдино легітимної, законно обраної гілки влади, звернулася до конституції країни, щоб оголосити (влада - ІФ) Ніколаса Мадуро нелегітимним, а канцелярію президента таким чином - вільною", - наголошується в заяві.

Д.Трамп підкреслив, що народ Венесуели "хоробро висловився" проти режиму Н.Мадуро, зажадавши "свободи" і "верховенства права".

Слідом за США тимчасовим президентом Венесуели Х.Гуаідо визнали Канада, Бразилія, Аргентина, Перу, Парагвай і Колумбія, про що вже оголосили президенти цих країн. Підтримку Х.Гуаідо вже висловив голова Організації американських держав (ОАД) Луїс Альмагро.

У адміністрації США заявили, що будуть вивчати будь-які кроки щодо Венесуели, якщо венесуельські влада задіє силу проти опозиціонерів.

"Якщо Мадуро і його наближені оберуть насильницький спосіб відповіді, якщо вони оберуть заподіяння шкоди будь-кому з Національної асамблеї ... то для США на столі будуть всі варіанти щодо дій, які слід вжити", - заявили в Білому домі.

Зі свого боку Н.Мадуро оголосив про рішення розірвати дипломатичні і політичні відносини зі США. Він дав 72 години на те, щоб американські дипломати покинули венесуельську територію.

 

юв

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ISW: Кремль готує зміну військового керівництва бойовими операціями в Україні

В Україну прибула пані маршалок Сенату Польщі

Військовозобов'язаний помер в одному з ТЦК Закарпаття, призначено службову перевірку

За добу на Харківщині 9 загиблих і 43 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - ОВА

За добу росіяни 16 разів обстріляли населені пункти Донеччини, у Торецьку поранені двоє людей - ОВА

Почесною відзнакою "За мужність і відвагу" Зеленський нагородив 1-й окремий батальйон морської піхоти ВМС ЗС України

Зеленський нагородив 505 окремий батальйон морської піхоти ВМС ЗС України почесною відзнакою "За мужність і відвагу"

Зеленський присвоїв звання Герой України загиблому матросу Павлу Малофеєнку

Херсон і 12 громад області знову були під обстрілами, є влучання в житлові квартали

Росія вивела в Чорне море один бойовий корабель, ще один перебуває в Середземному морі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА