19:49 10.12.2021

Глава ЄК знову пригрозила Росії санкціями за Україну

2 хв читати
Глава ЄК знову пригрозила Росії санкціями за Україну

Голова Європейської Комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн пообіцяла, що Євросоюз посилить санкції, зокрема в економічній і фінансовій сферах, стосовно Росії, якщо та не поважатиме права суверенних держав.

"Інакше Європейський Союз готовий не лише посилити наявні санкції, а й застосувати нові в інших сферах - від економіки до фінансів", - сказала глава ЄК у п'ятницю на спільній з канцлером ФРН Олафом Шольцем прес-конференції у Брюсселі.

При цьому кожен з етапів реакції на дії Росії здійснюватиметься в тісній взаємодії з партнерами ЄС, додала фон дер Ляєн.

"Цілком зрозуміло, що ми хочемо мати хороші відносини з Росією, але можливість цього залежатиме, передусім, від її поведінки", - продовжила голова Єврокомісії.

Водночас, за її словами, наразі Росія обрала сценарій загроз своїм сусідам і підриває безпеку Європи.

У відповідь на запитання про те, які заходи готує ЄС проти Росії і чи передбачатимуть вони дії проти газопроводу "Північний потік 2", фон дер Ляєн нагадала, що в червні поточного року Європейська рада доручила Єврокомісії розробити документ із можливими опціями протидії Росії в українському питанні, і це вже зроблено значною мірою. При цьому ЄК перебуває в тісній взаємодії з усіма важливими партнерами.

"Якщо станеться агресія (Росії проти України - ІФ), треба, щоб за це було заплачено. Це очевидно", - наголосила глава ЄК, додавши, що на Росію чекають наслідки в такому разі, хоча у Брюсселі не обговорюють публічно, які саме.

"Загалом важливо те, що енергетика не може використовуватися як засіб тиску. Енергетична безпека Європи та її сусідів має бути гарантована", - вважає фон дер Ляєн.

Німеччина, Європейський Союз і багато інших, зазначила вона, реагуватимуть у разі порушення територіальної цілісності будь-якої країни.

"Наше завдання - передусім запобігти будь-якому конфлікту. Ми бажаємо в Європі співпраці та миру. Ми хочемо, щоб не порушувалися кордони. Така перша мета, наша мета зараз", - резюмувала глава Європейської Комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА