16:11 15.11.2016

ВР ухвалила закон про споживче кредитування

2 хв читати
ВР ухвалила закон про споживче кредитування

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 2455 про споживчому кредитуванні.

Відповідний законопроект підтримали 247 народних депутатів.

"Цей законопроект імплементує європейські директиви, які ми копіюємо в наші законодавчі акти. Документ надає можливість нашим споживачам бути ефективно захищеними", - прокоментував документ під час його розгляду заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак.

Як повідомлялося, законопроект про споживче кредитування був ухвалений у першому читанні ще 9 грудня 2015 року.

До другого читання законопроекту надійшло 376 поправок від народних депутатів, з яких було враховано 278 та відхилено 98.

Як повідомляється в прес-релізі голови фінкомітету Ради Сергія Рибалки, зокрема, були виключені норми, які можуть неоднозначно трактуватися Цивільним кодексом. Крім того, тепер є можливість ведення електронного документообігу між кредитодавцем та споживачем, уточнено умови і терміни відмови від фізособи кредиту, та розрахунку сум повернутих коштів з урахуванням витрат банків. Також уточнена процедура та перелік документів для оцінки кредитоспроможності позичальника.

На веб-сайті Національного банку України повідомляється, що регулятор вітає ухвалення цього закону, який є фундаментальною передумовою для відновлення кредитування.

Законопроектом передбачено відображення в рекламі кредитних продуктів фактичної вартості кредиту, включення в розрахунок ефективної ставки всіх відсотків за кредитом і платежів за послуги банку або іншої фінустанови, пов'язаної з кредитуванням.

Крім того, закріплено обов'язок фінустанови повідомляти споживача про орієнтовну вартість послуг третіх осіб (страховиків, оцінювачів), якщо вона йому відома.

Кредитор, згідно з документом, зобов'язаний проводити оцінку позичальника.

Законопроект спрямований на врегулювання діяльності кредитних посередників (брокерів і агентів), яка раніше не була врегульована в правовій площині.

Документ також встановлює заборону реклами нульових процентних кредитів та кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника.

Законопроектом передбачено зміну черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит: у першу чергу, буде виплачуватися сума простроченого боргу, у другу - поточні платежі "тіла кредиту" і відсотки, в третю - суми штрафних санкцій (за чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу (тіло кредиту) сплачується у третю чергу, а штрафні санкції - в другу).

Відповідно до законопроекту, НБУ буде наділений повноваженнями затвердження методики розрахунку загальної вартості кредиту і реальної процентної ставки за договором про споживчий кредит, а також встановлення вимог до кредитних посередників і до їх діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА