Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко не чужа для Коломойського людина – експерт (огляд преси)


Віцепрем’єр-міністр Сергій Тігіпко (посередині) на 14-му з’їзді Партії регіонів. Він став третім номером у партійному списку Партії регіонів на виборах до парламенту. Київ, 30 липня 2012 року
Віцепрем’єр-міністр Сергій Тігіпко (посередині) на 14-му з’їзді Партії регіонів. Він став третім номером у партійному списку Партії регіонів на виборах до парламенту. Київ, 30 липня 2012 року

Газета «День» пише про ймовірну ротацію Кабміну і коментує можливість заміни чинного прем'єра Олексія Гончарука колишнім урядовцем і бізнесменом Сергієм Тігіпком.

Після відставки Андрія Богдана і заміни його на Андрія Єрмака, експерти заговорили про заміну й урядової команди, зазначає видання. Спочатку в Офісі президента збиралися лише замінити деяких міністрів та ввести нових на крісла віцепрем’єрів. Утім, новий голова офісу переконав президента перезапустити весь Кабмін. Мовляв, у такий спосіб вдасться зупинити падіння рейтингу Зеленського. Добір нового уряду, за інформацією газети, – ключове завдання зараз для Андрія Єрмака.

Джерела видання стверджують, що кінцевого рішення щодо прізвища нового прем’єра в Зеленського поки що немає, а прізвища, які обговорюють медіа – це «санкціонований вкид» – подивитися, як реагуватиме електорат і «народна любов».

Експерт «Дня» фінансист Сергій Фурса переконує, що Тігіпко –ідеальний прем’єр-міністр для Зеленського. По-перше, він міцний господарник. Не буде цих хіпстерських дурниць, самокатів у Кабміні, і підозр у зв’язку з Соросом, Ротшильдами і світовими масонами. Все, як в Україні, лише олігархи, лише хардкор. На тлі нарад із шахтарями – це саме те, що потрібно Зеленському, зазначає видання. Тим паче, дорослий у домі.

По-друге, Тігіпко не чужа для Ігоря Коломойського людина. Він створював «ПриватБанк», направляв його у великий шлях.

Сергій Тігіпко свій серед своїх для всіх українських олігархів і власників найбільших телеканалів, – а це для рейтингу влади в Україні має ключове значення, наголошує інший експерт видання, головний редактор «Цензор.нет»​ Юрій Бутусов. Тігіпко працював спільно з Коломойським, Кучмою і Пінчуком, працював з Суркісом і Медведчуком, вступив у Партію регіонів і в уряді Азарова працював. Клеймо ПР у суспільства вже забулося, але в Тігіпка є проблема, яка ставить увесь цей проєкт під питання – люстрація, наголошує експерт. Як обійти люстрацію? Шляхом подачі в суд, згідно з рішенням Європейського суду з прав людини. Але якщо Тігіпко виграє такий суд – значить виникне прецедент повернення й інших високопоставлених керівників.

У числі кандидатів у прем’єр-міністри або на посаду першого віцепрем’єр-міністра – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Аваков дієздатний, але в нього великий антирейтинг, і це великий стримуючий чинник для Зеленського.

Критерії кандидатів досить розмиті. А медійність, репутація, компетентність і управлінський досвід у владі в Україні поки що не поєднуються, зазначає Бутусов.

«Газета по-українськи» коментує звіт уряду Гончарука, стверджуючи, що документ готувала приватна компанія, якій заплатили 84 тисячі гривень. Раніше це робили силами Кабміну. У парламент прем’єр прийшов із порожньою статистичною інформацією. Загалом звіт виглядав, як обіцянки на майбутнє – ми зробимо. За пів року нічого не показали, зазначає експерт видання політолог Микола Давидюк.

Уряду бракує ефективності та відповідальності. Новий склад Кабміну може покращити ситуацію. Партії Зеленського буде легше йти на місцеві вибори. Уряду Гончарука прощали промахи, поки він не почав з’їдати рейтинг Зеленського.

«Колишні «регіонали» фінансують розвал слідства щодо злочинів проти Майдану» – у статті під таким заголовком «Газета по-українськи» пише, що у владі намагаються переглянути Революцію гідності. І що Державне бюро розслідувань хоче скасувати амністію учасників Революції гідності.

Експерт газети, волонтер Роман Сініцин стверджує, що йде спланована кампанія з її знеславнення. Агенти впливу Росії хочуть стерти пам’ять і переписати історію, як вигідно їй. Що був нібито якийсь заколот, «незаконно скинута влада». Збурюють суспільство, вбивають клин. Портнов частково зберіг вплив на суди і правоохоронні органи. Зокрема, на ДБР. Був архітектором переходу до тоталітаризму часів Януковича, зміцнення ним влади, переслідування преси, громадського сектора. Зараз розуміє, що за це йому нічого не буде. Певно, отримав гарантії на високому рівні, зазначає волонтер.

Заяві виконувачки обов’язків директора Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової про скасування амністії майданівцям передували аналогічні заяви – Портнова і Лукаш, нагадує в тижневику «Країна» філософ Сергій Дацюк. Вони ще й чітко окреслили: щоб засудити Революцію гідності. Дії колишнього директора ДБР Труби теж дивним чином збігалися із заявами ексзаступника глави адміністрації президента Януковича.

Портнов і Лукаш – агенти російського впливу. Кремль хоче показати Революцію гідності як причину нібито громадянської війни і виправдати російську агресію на Донбасі й у Криму. Москва добивається засудження Майдану. Прагне змусити українців засумніватися, що він був великим звершенням народу в процесі державотворення.

Якщо Зеленський і далі дозволятиме російській агентурі формувати в масовій свідомості «паралельну реальність», це викличе спротив більшості українців. Призведе до серйозних потрясінь, справжнього громадянського протистояння.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG