Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі планує жити в Україні – адвокат


Міхеїл Саакашвілі під час засідання Апеляційного суду Києва, який розглядав апеляційну скаргу прокуратури на відмову призначити йому запобіжний захід. Київ, 3 січня 2018 року
Міхеїл Саакашвілі під час засідання Апеляційного суду Києва, який розглядав апеляційну скаргу прокуратури на відмову призначити йому запобіжний захід. Київ, 3 січня 2018 року

Хоча Міхеїлу Саакашвілі суд відмовив в статусі особи, яка потребує додаткового захисту, екстрадувати його все одно не можуть, стверджує один з авдокатів екс-голови Одеської ОДА Руслан Чорнолуцький. На його думку, рішення Окружного адміністративного суду Києва про цю відмову таке ж політичне, як і вирок, який виніс Саакашвілі суд у Тбілісі. Натомість політолог Олександр Палій переконаний: Україна має видати політика Грузії, оскільки там вирок вже винесений.

 Саакашвілі продовжує судитися | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Адвокат Міхеїла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький розказав в ефірі «Ранкової Свободи», що планує оскаржувати рішення Окружного адміністративного суду Києва, щойно сторона позивача отримає його повний текст. Він очікує, що це станеться вже наступного тижня.

«В нас є, згідно з новим Кодексом про адміністративне судочинство, терміни на оскарження рішення. Протягом 30 днів рішення не набуває сили, тому що сторона може його оскаржити. Тому ми скористаємося цим правом на оскарження», – пообіцяв юрист.

Руслан Чорнолуцький
Руслан Чорнолуцький

Судову ж справу проти свого клієнта, яку порушила Генпрокуратура через нібито зв’язки Саакашвілі з бізнесменом Сергієм Курченком, Чорнолуцький називає політичною. Крім того, політичну мотивацію він вбачає і в кримінальному переслідуванні колишнього голови Одеської ОДА в рідній Грузії.

Саакашвілі вже неодноразово казав, що ініційовані грузинською владою справи мають виключно політичний характер
Руслан Чорнолуцький

«Саакашвілі вже неодноразово казав про те, що ініційовані грузинською владою справи Грузії мають виключно політичний характер. Вони дійсно дуже смішні з точки зору кваліфікації статей. Одночасне співпадіння та розгляд в Україні таких важливих справ, як кримінальна справа, яку ініціювала влада України, та справа ДМС, і та справа, яка розглядається у Грузії – це дійсно, не випадковість», – переконаний адвокат.

Крім того, він звертає увагу на те, що хоч Саакашвілі дістав відмову в наданні статусу політично переслідуваного, участь в судових процесах в Україні робить неможливою його екстрадицію до Грузії.

В Міхеїла достатньо правових статусів, щоб влада України не могла його екстрадувати та видворити
Руслан Чорнолуцький

«Сьогодні в Міхеїла достатньо правових статусів, щоб влада України не могла його екстрадувати та видворити. По-перше, він є підозрюваним в кримінальній справі за законами України. По-друге, йде досудове розслідування, де він є процесуальною стороною», – пояснив Чорнолуцький, посилаючись на кримінально-процесуальне законодавство.

Крім того, за його словами, Саакашвілі не підлягає екстрадиції, тому що мав українське громадянство та останніми роками жив в Україні. Чорнолуцький запевняє, що змінювати місце проживання політик не планує.

Міхеїл чітко підкреслив, що має великі плани політичні і особисті – жити в Україні
Руслан Чорнолуцький

«В нього є можливість в Нідерландах, де проживає його дружина з дитиною, отримати (громадянство – ред.), думаю, багато інших країн теж готові надати, але сьогодні Міхеїл чітко підкреслив, що він є громадянином України, він повернувся сюди в першу чергу для того, щоб відстоювати незаконне позбавлення свого громадянства і має великі плани політичні і особисті – жити в Україні».

Олександр Палій
Олександр Палій

Політолог Олександр Палій вважає, що Міхеїл Саакашвілі намагається переграти ситуацію, адже зазнає судового переслідування і в Грузії, і в Україні. Він звертає увагу на те, що адвокати Саакашвілі визнають його таким, що втратив громадянство, аби не допустити звинувачення свого клієнта за справою «грошей Курченка».

Якби він був не апатридом, Генпрокуратура мала б всі підстави висунути звинувачення в державній зраді з історією з отриманням грошей в Курченка
Олександр Палій

«Якби він був не апатридом, Генпрокуратура мала б всі підстави висунути звинувачення в державній зраді з цією історією з отриманням грошей в Курченка, а по факту – в Росії під час війни. І тому вони вже почали говорити, що він не громадянин, особа без громадянства», – міркує політолог.

Водночас статус апатрида, за словами Палія, мав би відрізати Саакашвілі шлях в українську політику.

Особа без громадянства не має жодних законних підстав брати участь в політичній діяльності
Олександр Палій

«Особа без громадянства не має жодних законних підстав брати участь в політичній діяльності. В нас є закон про громадянство і про осіб без громадянства, іноземців. Там чітко записано, що людина, яка є особою без громадянства, не має ніякого права брати участь в політичній діяльності», – стверджує Палій.

Навідміну від Руслана Чорнолуцького, він вважає видачу Саакашвілі грузинським правоохоронцям цілком реальною.

Якщо наша влада розглядає переслідування в Грузії як законні, легітимні, тоді ми зобов’язані його видати
Олександр Палій

«В нас є відповідне законодавство, є угоди двосторонні з Грузією, які нас зобов’язують це робити. Все залежить від питання кваліфікації: якщо наша влада розглядає переслідування в Грузії як законні, легітимні, тоді ми зобов’язані його видати до того часу, поки в нас не винесений вирок. Тому що якщо в нас раніше винесений вирок по Саакашвілі, то, звичайно, він повинен відсидіти спочатку в Україні», – впевнений експерт.

За його словами, якщо вирок в Грузії вже винесений, є юридичні підстави екстрадувати Саакашвілі, навіть якщо в Україні досі триває розслідування.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG