26 грудня 2018, 10:39

Суспільно-політичні підсумки 2018 року

Минув рік, і вже можна підбити його перші результати:

Першим, причому позитивним, результатом є те, що 2018 рік, попри всю напругу та людські втрати на фронті, пройшов у відносному спокої, хоча режим Путіна зробив все, щоб це була ні війна, ні мир. Це дало змогу суспільству пройти ще частину дистанції до розвинутого демократичного суспільства.

Другим, позитивним моментом є те, що стратегія повільного удушення Росії з допомогою санкцій почала давати результати – ні ЄС, ні США цього року не послабили тиск. Хоч це і відбувається не без штрейкбрехерства з боку окремих осіб з вищого політичного істеблішменту наших союзників (як от зняття санкцій з компаній Олега Дерипаски En+, "Русал" и "Євросибенерго" Дональдом Трампом).

Третім, позитивним результатом є те, що світове співтовариство нарешті усвідомило в повному об'ємі величину агресії Путіна у всьому світі і від стратегії санкцій, які були характерні для 2014-2017 рр. почало перехід до вибудовування стратегії військової та без пекової оборони щодо глобального наступу режиму Путіна. Особливо показовими в даному питанні є дії Об'єднаного Королівства.

Четвертим, теж позитивним результатом є те, що рейтинг Путіна впевнено взяв курс на зниження (55% росіян вважають винним у тому, що їхній рівень життя знижується, саме Путіна) – угар "кримнашизму" проходить. Однак, разом з тим, це дуже небезпечний для України час – тепер Путін йтиме на підвищення ставок – наркоману, яким став російський народ, потрібно буде збільшувати пайку ура-патріотичного героїну. Тому Україні слід очікувати ескалації конфлікту.

П'ятим, на жаль негативним результатом року стало те, що Путін, будучи викритим у всіх своїх гібридних підступах, почав перехід від гібридної війни, до відкритого збройного конфлікту з Україною та акселерації своїх спецоперацій у цілому світі. І акція із захопленням чергових українських військових кораблів у Керченській протоці є свідоцтвом цього. Складається враження, що тепер він тільки чекає на привід до того, щоб розпочати широку військову операцію. А якщо не знайде його, то сам і організує – тому потрібно бути уважними.

Шостим, теж негативним результатом року стало те, що Україна фактично втратила контроль на Азовському морі – це ще одна втрачена територія. Побудова моста від Кубані до Криму і була початком захоплення Азова. Тому Україні слід переорієнтовувати вантажопотоки з приазовського регіону через материкову Україну до Одеси та Миколаєва (терміново будувати рокадні автобани вздовж морського узбережжя та автобани вглиб материка) і не тішити себе ілюзіями відновлення дії міжнародного морського законодавства – цього не буде. А у випадку ескалації війни цей прохід однозначно буде для нас закритим.

Сьомим, негативним результатом є те, що наступною метою агресії Путіна в Україні окреслився регіон півдня Херсонської області, Північно-Кримського каналу з виходом до Дніпра.

Восьмим, негативним результатом є те, що режим Путіна взяв курс на остаточне опанування Білоруссю, яке в перспективі завершить процес геополітичного оточення України з трьох сторін.

Дев'ятим, вже позитивним результатом є те, що Україна нарешті визначилася щодо природи конфлікту з Російською Федерацією і визначила її як агресію на законодавчому рівні.

Десятим, негативним результатом є ріст антиукраїнських реваншистських настроїв, спровокованих значною мірою російською агентурою, у наших безпосередніх західних союзників – Угорщини та Польщі.

Одинадцятим, Негативним результатом є безуспішні спроби України і наших англо-саксонських союзників блокувати побудову "Нордстрім 2". відносний спокій в Україні зберігається завдяки тому, що Росія досі ще транспортує левову часку газу у ЄС через нашу газо-транспортну систему. Після побудови "Нордстрім 2" у Путіна розвяжуться руки для активізації військових дій в Україні.

Дванадцятим, позитивним результатом стала перемога України у духовній сфері, яка завершилася створенням Православної Церкви в Україні.

Про мобілізацію та альтернативну службу

Здається, тепер уже всім стало зрозумілим, що російська агресія щодо України – це надовго, якщо не назавжди. Тобто нас чекає всім відома доля Ізраїлю...

"Morituri te salutant!"

Суспільні, політичні, інтелектуальні, мистецькі процеси останнім часом неймовірно прискорилися. Відносно відсторонене споглядання цих процесів (наскільки це можливо) знову і знову повертає мене до начебто знаної досвідченій інтелектуальній спільноті теми народження/розвитку/розквіту/занепаду/смерті величезних історичних культурно-цивілізаційних формацій...

Промова на Межу року

Щороку у Палаці Потоцьких у Львові відбувається особлива церемонія вручення Орденів "За інтелектуальну відвагу" – саме за інтелектуальну... Ця Церемонія відбувається вже чверть століття – тобто вже є давньою традицією про яку можна дізнатися тут...

Як Олег Іванович та Іван Володимирович Церкві землю не давали. Провінційна історія

Нарешті сталося! Всенародно обрана громадою Жовківська міська рада на чолі з самим паном головою, що ним є Олег Вольський, нарешті показали своє єство – у не такій вже й великій справі, але в ній, як у краплині води, відобразилося все наше сьогодення...

Відвага українців дозволила бути відважним світові

Культуролог та політолог, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк в інтерв'ю Миколі Вересню на телеканалі Еспресо розповів про убезпечення ціннісних експонатів, український феномен, наслідковість воєн та різницю культурних парадигм України й Росії Пане Тарасе, ми довго знайомі...

Майбутнє вже входить в нас

17 грудня 2022 року Капітула Незалежного культурологічного часопису "Ї" традиційно провела церемонію вручення Ордену "За інтелектуальну відвагу"...