15:18 22.01.2019

ЦВК України не має підстав для відмови росіянам з ОБСЄ бути спостерігачами на виборах, але їх можуть не пропустити через держкордон - Айвазовська

3 хв читати
ЦВК України не має підстав для відмови росіянам з ОБСЄ бути спостерігачами на виборах, але їх можуть не пропустити через держкордон - Айвазовська

В Україні немає законодавчих норм, які дозволили б Центральній виборчій комісії (ЦВК) відмовити громадянам РФ у праві бути спостерігачами на виборах, однак у них можуть виникнути проблеми з перетином українського кордону, вважає координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

"Одних міжнародних спостерігачів офіційно запрошує держава, інші мають право приїхати самостійно, зареєструватися в ЦВК і отримати можливість спостерігати за голосуванням. Якщо говорити про місію ОБСЄ, то українська сторона її вже запросила. При цьому не схвалюється приїзд співробітників організації, які є громадянами РФ. Водночас ОБСЄ має свої внутрішні процедури, яких вона, найімовірніше, дотримуватиметься", - сказала О.Айвазовська виданню "Гордон", коментуючи намір Росії відправити своїх спостерігачів у складі місії ОБСЄ на президентські вибори в Україні.

За її словами, під час організації місії ОБСЄ для спостереження за президентськими виборами буде оголошено конкурс, у якому можуть узяти участь кандидати від кожної з 57 країн-членів організації.

"Після того як ОБСЄ визначиться зі списком спостерігачів, вона подає відомості до українського Центрвиборчкому та МЗС. Теоретично ЦВК України може відмовити росіянам з ОБСЄ бути спостерігачами на наших виборах. Законодавчих норм для цього немає", - зазначила О.Айвазовська.

Водночас, за її словами, у громадян РФ можуть виникнути проблеми з перетином українського кордону.

"Українська ЦВК не може відмовити спостерігачеві з РФ бути присутнім на виборах, мотивуючи це його громадянством. Тому можуть виникнути інші обставини, які не дозволять йому бути спостерігачем в Україні. Наприклад, ми пам'ятаємо, що з воєнним станом упроваджувалося обмеження на пропуск в Україну громадян РФ", - сказала вона.

Стосовно ОБСЄ, то, за словами О.Айвазовської, "вони могли б і самі оцінити всі ризики перебування росіян як спостерігачів на українських виборах". "Хоча на моїй пам'яті такого не було, щоб представникам міжнародних організацій відмовляли в доступі через громадянство. Тобто це буде прецедент. У 2014 році російські спостерігачі в нас були", - сказала вона.

Водночас координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" висловила думку, що присутність великої кількості російських спостерігачів на виборах в Україні може знизити довіру до їх результатів.

"Узагалі будь-які спостерігачі їдуть на вибори самі по собі, без запрошень. Якщо ми говоримо про ОБСЄ, то в них є правило - вони їдуть тільки в ту країну, де на них чекають. На мій погляд, якщо на виборах в Україні буде багато російських спостерігачів з ОБСЄ, це знизить довіру до результатів голосування і до самої організації. Вони мають розуміти, що такий крок в Україні може бути сприйнятий неоднозначно", - резюмувала О.Айвазовська.

Як повідомлялося, 18 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва отримала запрошення від ОБСЄ направити російських спостерігачів на вибори в Україну.

21 січня ЦВК РФ направила до російського МЗС список можливих учасників місії спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва в Європі на виборах президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА