14:46 23.09.2019

Профільний комітет ВР підтримав пропозиції Зеленського до закону про "Пласт"

2 хв читати
Профільний комітет ВР підтримав пропозиції Зеленського до закону про "Пласт"

Комітет з питань молоді і спорту Верховної Ради ухвалив рішення рекомендувати парламенту розглянути пропозиції президента Володимира Зеленського до закону "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України" для визначення основ державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху та направити закон на доопрацювання до комітету.

"Під час обговорення члени комітету підтримали пропозиції президента України з доопрацювання закону. Було відзначено, що доопрацьований закон має бути побудовано на принципах рівності прав усіх скаутських організацій в Україні та недопустимості будь-яких додаткових привілеїв одній організації. Водночас у законодавстві України має бути відображена історична роль українського пластового руху під час здобуття і становлення української державності та в національно-патріотичному вихованні дітей і молоді", - повідомляється на сайті парламенту в четвер.

На засіданні комітету зазначалося, що нині в Україні зареєстровано кілька скаутських організацій, а визначення законом "Пласту" як єдиної національної скаутської організації створює привілеї для її функціонування й отримання держпідтримки, а також ризик для створення нових і подальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій. Крім того, положення закону про держпідтримку "Пласту" не узгоджуються з ч. 2 ст. 95 Конституції про те, що будь-які держвидатки визначаються виключно законом про держбюджет і не враховують визначений ст. 7 Бюджетного кодексу принцип самостійності бюджетної системи України.

Як повідомлялося, 4 вересня Зеленський повернув до ВР зі своїми пропозиціями ухвалений парламентом наприкінці травня законопроект №10184 про державне визнання і підтримку Національної скаутської організації України "Пласт".

Пізніше він пояснив, що нині в Україні зареєстровано низку скаутських організацій і визначення законом "Пласту" як єдиної в Україні такої організації фактично створює переваги та привілеї для її функціонування й отримання нею державної підтримки, що суперечить принципам, закладеним у Конституції країни, зокрема рівності всіх об'єднань громадян перед законом. Він також зазначив, що положення закону про держпідтримку не узгоджуються з Конституцією та Бюджетним кодексом. Водночас з огляду на вагомий внесок українського пластового руху в здобуття та становлення української державності та національно-патріотичне виховання дітей та молоді Зеленський запропонував доопрацювати закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового руху.

Верховна Рада проголосувала за основу та в цілому проект закону про державне визнання і підтримку "Пласту" 30 травня. Закон, зокрема, регулює порядок державної підтримки "Пласту"; вшановує сотні пластунів, які загинули у боротьбі за здобуття незалежності України у XX столітті та під час агресії на сході України, починаючи з 2014 року. Закон вносить зміни до законів "Про культуру" та "Про позашкільну освіту" з метою визначення формату держпідтримки "Пласту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА