Доступність посилання

ТОП новини

Мати загиблого воїна: «Ми шукали сина всюди, їздили до штабу бригади, але всі мовчали»


Під час вшанування пам'яті загиблих під Іловайськом. Київ, 29 серпня 2016 року
Під час вшанування пам'яті загиблих під Іловайськом. Київ, 29 серпня 2016 року

Лейтенант, командир взводу 3-го батальйону 51-ї окремої механізованої бригади Олександр Лобжин загинув 24 серпня при виході з Іловайська. Родина – мати й батько – шукали його майже два роки, а Олександр був похований як неупізнаний солдат на одному з кладовищ у Дніпрі. Про життя сина і байдужість чиновників, з якими зітнулась родина під час його пошуків, Радіо Свобода розповідає мати загиблого Алла Лобжина.

– Мій син дуже любив Україну і все, що з нею пов’язано. Син закінчив школу із золотою медаллю і вступив у Житомирський технологічний університет, хотів стати програмістом. Потім закінчив військову кафедру у Житомирському авіаційному університеті. Працював у банку.​

Алла Лобжина, мати загиблого бійця, з портретом сина, Київ, 8 травня 2019 року
Алла Лобжина, мати загиблого бійця, з портретом сина, Київ, 8 травня 2019 року

Але почалась Революція гідності, син їздив до Києва на Майдан і бачив, як людей розстрілювали. А ще дуже переживав, коли Росія анексувала Крим.

Син із січня по квітень 2014 року постійно мене запитував, чи не прийшла йому повістка. Сашко дуже любив Україну і все, що з нею пов’язано; спілкувався виключно українською мовою. Я пригадую цікавий факт: син починав розмовляти українською мовою зі своїми російськомовними друзями – і вони переходили на українську мову.

– Коли він отримав повістку?

– 9 квітня 2014 року Сашкові зателефонували з військкомату і наказали за три години туди прибути. А вже 10-го числа син відбув до Новоград-Волинського у розпорядження 51-ї окремої механізованої бригади, два тижні провів на полігоні. А потім у складі бригади вирушив у зону бойових дій на Донеччину. Пізніше я з’ясувала, що бригада проводила низку рейдів і у Донецькій, і у Луганській областях.

Олександр Лобжин. Загинув під Іловайськом у серпні 2014 року
Олександр Лобжин. Загинув під Іловайськом у серпні 2014 року

– Як ви знали, де син перебуває?

– Олександр телефонував мені, але не називав, де конкретно бригада перебуває, натомість називав поштові адреси, куди я пересилала для нього посилки. Бо ж у ті перші місяці війни хлопцям були потрібні і бронежилети, і змінний одяг, і я то все йому пересилала. Знаючи свого сина, я розуміла, що частину посилки, а може, всі ті посилки він віддавав своїм бійцям: Олександр був лейтенантом, командував взводом зв’язківців і ніколи не залишав своїх бійців без необхідних речей.

Українські бійці у районі Іловайська, 26 серпня 2014 року
Українські бійці у районі Іловайська, 26 серпня 2014 року

– Коли Олександр востаннє з вами виходив на зв’язок?

– Це був день 24 серпня 2014 року: сказав, що у нього все добре, і просив мене не хвилюватись. А 25 серпня зв’язку з Сашком вже не було, але мені його товариш зателефонував і сказав, щоб я не турбувалась, тому що «просто зв’язок пропав». А ще за день я дізналась, що 3-й батальйон, у якому служив мій син, зазнав дуже великих втрат при виході з Іловайська.​

Алла Лобжина, мати загиблого бійця, біля Народної стіни пам’яті, Київ, 8 травня 2019 року
Алла Лобжина, мати загиблого бійця, біля Народної стіни пам’яті, Київ, 8 травня 2019 року

– Як ви шукали сина?

– Ми з чоловіком їздили до військкомату, до штабу бригади, обдзвонювали побратимів і однополчан Олександра – але всі мовчали і нічого нам не говорили.

Пізніше військові припустили, що син потрапив у полон. Потім якісь шахраї нам почали телефонувати і вимагати гроші: «Ми знаємо, де є ваш Сашко, тільки треба заплатити гроші». Просили то тисячу доларів США, то більшу суму. Згодом цих шахраїв побільшало, вони стали навіть серед ночі телефонувати, це було так тяжко.

– Ви не звертались до поліції чи до спецслужб, аби виявити цих шахраїв?

– Звертались, – все без результату. Тисячі родин у таку ситуацію потрапили, ви ж розумієте. З часом я перестала гостро реагувати на ці дзвінки: я почала казати шахраям, що мій син живий і що він вже вдома. Це подіяло.

Символічний цвинтар загиблих українських воїнів біля посольства Росії в Україні, Київ, 29 серпня 2018 року
Символічний цвинтар загиблих українських воїнів біля посольства Росії в Україні, Київ, 29 серпня 2018 року

– І ви далі самотужки шукали сина?

– Так. Ми у вересні 2014 року об’їздили усі морги Дніпра (тоді Дніпропетровська – ред.), Запоріжжя, ми розпитували усіх, хто міг про нього щось знати, але ніхто нічого не знав… Аж раптом з’явився однополчанин Олександра, який нам сказав, що бачив востаннє Сашка 24 серпня і що при виході з-під Іловайська колона українських військ потрапила під щільний вогонь супротивника і 51-а бригада зазнала багато втрат.

У січні 2016 року нам зателефонувала мати одного із загиблих і повідомила, що Олександр може бути похований на кладовищі серед невпізнаних воїнів у Дніпрі

Тільки у січні 2016 року нам зателефонувала мати одного із загиблих бійців і повідомила, що Олександр може бути похований на Краснопільському кладовищі серед невпізнаних воїнів у Дніпрі. Ми почали телефонувати до СБУ, до Міністерства оборони, питати, як там сталось, що нас не повідомили, при тому, що ми здали аналіз ДНК. Схоже, така у нас країна: якщо особисто не болить якась справа, то нікого ця справа і не обходить.

– Коли Олександр повернувся додому?

– У березні 2016 року. Син упізнаний за ДНК. Ми зібрали документи, необхідні для перепоховання, і привезли сина додому, де й поховали 2 квітня на нашому цвинтарі. Тепер мій син, вважайте, вдома, я можу сходити на його могилу і з ним «поспілкуватись». Але мені болить, що сотні матерів і батьків шукають свою дитину, котра спочила після смертельного бою у могилі як «тимчасово не упізнаний солдат».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG